Antwerpen klimt op in internationale ranglijst van duurzame steden: stevige vooruitgang van plek 43 naar 27

Antwerpen -

Antwerpen neemt een stevige sprong voorwaarts in de internationale ranglijst van duurzame steden Sustainable Cities Index. De stad stijgt van plek 43 naar 27. Antwerpen staat zelfs op de achtste plaats in de categorie ‘planeet’, waarin wordt gekeken naar luchtkwaliteit, fietsinfrastructuur, groene ruimtes en afvalverwerking.

Sacha Van Wiele,Belga

Deze interantionale ranglijst van honderd wereldsteden werd intussen al voor de vijfde keer opgesteld door het advies- en ingenieursbureau Arcadis. De rangschikking is gebaseerd op de drie klassieke P’s: de duurzaamheidscategorieën ‘people’, ‘planet’ en ‘profit’. Er worden vergelijkingen gemaakt op het vlak van infrastructuur, groene ruimte, luchtkwaliteit, de balans tussen werk en privé, het ondernemersklimaat en verbindingen. Het is een tweejaarlijks onderzoek, maar door de coronacrisis dateert de vorige editie al van 2018.

In de categorie ‘planeet’ doet Antwerpen het met een achtste plaats goed. Volgens Arcadis zelf de belangrijkste pijler, omdat duurzaamheid in onze natuurlijke omgeving “de fragiele basis is waarop de levens van mensen en de winsten van bedrijven gebouwd zijn”. Het gaat daar vooral om het beperken van uitstoot, duurzaam (openbaar) vervoer en energieverbruik en -efficiëntie.

“Bedrijven betrekken”

Met lijstjes zoals deze kijkt Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) vooral naar de steden die voor en achter Antwerpen staan. “In de categorie ‘planeet’ merk ik dat we de eerste niet-hoofdstad zijn in deze top tien”, zegt Kennis. “Ik ervaar dan we Europees rond mobiliteit een sterk parcours aan het rijden zijn. Niet alleen met steeds meer fietsers, maar zeker ook met Slim naar Antwerpen, waarbij we mensen alternatieven aanbieden voor de auto. Belangrijk daarin is onze aanpak naar de bedrijven toe. We betrekken hen in ons mobiliteitsbeleid en dit wordt opgemerkt door de opstellers van deze lijsten.”

In de categorie ‘mensen’ staat Antwerpen op de 23ste plaats. Het gaat dan onder meer om inclusie, gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid en inkomensgelijkheid. Schepen van Leefmilieu en Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit) is tevreden met de stijging in deze rangschikking, vooral omdat deze sprong in één legislatuur is gemaakt. “Het sterkt ons in onze ambities om verder te gaan op de ingeslagen weg om van Antwerpen de meest leefbare en sociaal verbindende stad te maken”, zegt Meeuws.

Geen economische toppositie

Op het vlak van ‘winst’ zit Antwerpen wel in de onderste regionen van de rangschikking, de 67ste plaats. In deze categorie wordt gekeken naar ondernemersklimaat, de beurswaarde van in de stad gevestigde bedrijven, werkzekerheid, jobkwaliteit en toegang tot vervoer, elektriciteit en betaalbaar wonen. “Maar ‘planeet’ en ‘mensen’ eerst plaatsen is een meer betrouwbare weg richting welvaart dan ‘winst’ eerst plaatsen”, stelt Arcadis. “Duurzaamheid en welvaart kunnen in ieder geval niet meer los van elkaar worden gezien.”

Arcadis geeft ook advies aan de steden. Zo zijn er in Antwerpen nog meer inspanningen nodig rond onder meer de afbouw van koolstof, de productie, de opslag en het transport van hernieuwbare energie, intelligente en duurzame gebouwen en duurzaam openbaar vervoer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen