Videospeler inladen...

Coronacijfers stijgen, maar viroloog Steven Van Gucht is niet ongerust: "Ik maak me geen zorgen over de vakantie"

Tegenover vorige week zijn er opvallend meer coronabesmettingen en ook het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen gaat omhoog. Dat klinkt alarmerend nu de zomervakantie voor de deur staat, maar dat is het niet benadrukt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano in "Laat". "Ik maak me geen zorgen over de vakantie, reizen kan."

Als je kijkt naar de coronacijfers, lijkt het alsof we aan het begin staan van een zomergolf. Maar we zijn het vooral niet meer gewoon om stijgende cijfers te zien, zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht, omdat dat van april geleden is. Nochtans was het volgens hem te verwachten dat de curve ooit weer zou stijgen: "Het zou onwaarschijnlijk en onrealistisch zijn om te verwachten dat die curve alleen naar beneden zou gaan en daar zou blijven hangen."

Als we die curve bestuderen, zien we dat er nu gemiddeld 1.878 besmettingen per dag worden vastgesteld. Dat is 15 procent meer dan vorige week. Bij de ziekenhuisopnames zien we dezelfde trend: een stijging van 19 procent tegenover vorige week. "Die stijging lijkt vrij spectaculair, maar eigenlijk gaat dat in absolute aantallen nog altijd over relatief weinig besmettingen", zegt Van Gucht. Het aantal opnames is volgens hem ook niet zorgwekkend, omdat de druk op de zorgsector beperkt blijft. 

Zomergolf

De stijging is dus normaal en niet zorgwekkend. Maar als die curve blijft stijgen, zoals in het verleden al gebeurde, wordt dat toch wel zorgwekkend? Daarvoor kijken we naar andere landen zoals Portugal en Zuid-Afrika, legt Van Gucht uit. Zij hebben al een gelijkaardige golf doorgemaakt en die is vanzelf weer gaan liggen. "We hopen dat we hier hetzelfde gaan zien", zegt Van Gucht.

BEKIJK - Wat we nu in ons land zien, gebeurde eerder al in Portugal en Zuid-Afrika

Videospeler inladen...

Nieuwe golf, nieuwe varianten

De stijging die we nu zien in de cijfers, komt door de opkomst van twee nieuwe varianten: BA.4 en BA.5. Je leest het goed, geen Griekse letter voor deze varianten zoals beta, delta of omikron. Want dit zijn subvarianten van de omikron-familie: "Het zijn de kleinkinderen van de eerste omikron-variant", legt Van Gucht uit. En dat is goed nieuws voor onze immuniteit, legt Van Gucht uit in deze video. 

BEKIJK - Steven Van Gucht legt uit waarom virologen zich nog geen zorgen maken over de twee varianten die voor de stijging in de coronacijfers zorgen

Videospeler inladen...

Vakantie in het vooruitzicht

Op de vraag of hij zich zorgen maakt over buitenlandse reizen tijdens de zomervakantie antwoordt Van Gucht vastberaden: "Nee, eigenlijk niet". "Of je op de metro zit in Madrid, Parijs of Brussel maakt op dit moment eigenlijk weinig uit. Je ziet dezelfde dynamiek in verschillende landen." Het zijn vooral de omikron-subvarianten die overal zitten. "Het maakt op dit moment dus niet zoveel uit waar je precies zit. Op dat vlak maak ik me niet zo veel zorgen. Reizen kan."

Op vlak van reizen maak ik me niet veel zorgen. Reizen kan.

Steven Van Gucht, viroloog Sciensano

BEKIJK - Het volledige gesprek met Steven Van Gucht in "Laat"

Videospeler inladen...

Meest gelezen