Geen gezuiverd afvalwater van Aquafin meer voor boeren door PFAS-vervuiling

Boeren mogen deze zomer geen gezuiverd afvalwater meer halen bij de waterzuiveringsstations van Aquafin omdat er te hoge concentraties vervuilende stoffen in het water kunnen zitten, zoals PFAS. In Limburg gaat het over de waterzuiveringsstations in Genk, Lanaken, Sint-Truiden, Hasselt en Bree.  

Op Europees niveau zijn er drempelwaarden vastgelegd. En uit een aantal metingen in de  Vlaamse waterzuiveringsstations is gebleken dat er op sommige plekken inderdaad te veel PFAS in het water zit: "Concreet zijn er metingen gedaan rond PFAS", zegt directeur innovatie bij Aquafin Marjolein Weemaes. "Op enkele plaatsen liggen die hoger dan de drempelwaarden voor bemalingswater en grondwater. En uit voorzichtigheid hebben we besloten om die bijkomende bron van PFAS-vervuiling uit te sluiten."

Geen acuut gevaar

Volgens Aquafin is er geen acuut gevaar. "Het is een gevolg van een advies dat zegt dat milieurisico's niet kunnen uitgesloten worden,  maar het gaat niet over gezondheidsrisico's. Maar we willen onze verantwoordelijkheid nemen en uit voorzorg nemen we deze maatregel."

Aquafin stelde het water ter beschikking aan de boeren, zodat die hun velden tijdens extreme droogte toch konden beregenen. In Limburg was dat in de waterzuiveringsstations in Genk, Lanaken, Sint-Truiden, Hasselt en Bree. Maar dit voorjaar hadden de Limburgse boeren daar nog geen aanvraag voor ingediend bij Aquafin.

Meest gelezen