ANTWERPEN LIVE. Nog 100 dagen tot langverwachte heropening KMSKA: “We willen er een groot feest van maken”

Over exact honderd dagen opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) opnieuw haar deuren na elf jaar renovatie. Hoewel het nog niet voor morgen is, begint het al te kriebelen bij algemeen directeur Carmen Willems. “Nu het vernieuwde museum steeds meer vorm krijgt, neemt de spanning toe.”

wvb
Bron: atv

LEES OOK. Gazet van Antwerpen geeft tickets voor vernieuwd KMSKA weg: hier kan je ze reserveren

Elf jaar was het museum gesloten en dat is een bijzonder lange tijd. De renovatie nam veel werk in beslag. “Ik zie veel vermoeide gezichten, maar tegelijk ook lachende gezichten omdat we het museum dag na dag zien groeien. De puzzelstukjes vallen in elkaar en dat geeft een heel fijn gevoel”, zegt Carmen Willems.

Niet alleen de werken aan het gebouw waren een huzarenstukje, ook het museumpersoneel heeft niet stilgezeten. “In zekere zin zijn we nooit helemaal gestopt, want we hebben in die periode een deel van onze objecten in bruikleen gegeven aan andere musea wereldwijd. Daarnaast hebben we enkele tentoonstellingen gemaakt”, vertelt Willems.

Krediet

“In totaal hebben al die objecten meer dan acht miljoen bezoekers gehaald, wat overeenkomt met ongeveer achthonderdduizend mensen per jaar. Dat is een droom voor dit museum. Onze collectiestukken hebben de wereld veroverd. Dat geeft ons veel krediet om in de toekomst mooie topstukken van collega-musea naar hier te halen voor tentoonstellingen.”

Naast de gigantische renovatie, heeft het museum zich ook toegelegd op conserverende behandelingen op de collectie. “Dat betekent dat we niet alleen een gebouw in absolute topconditie zullen hebben, maar ook een collectie die er uitstekend zal uitzien”, zegt Willems. “Dit maakt het mogelijk om binnenkort een aantal meesterwerken aan het publiek te tonen die we voorheen nooit van stal haalden, gewoonweg omdat die in een te slechte staat verkeerden of omdat ze te fragiel waren.”

“Al deze zaken zijn maar tot stand kunnen komen door enerzijds de steun van de Vlaamse overheid, maar ook door een heleboel particulieren en fondsen van onder meer de Nationale Loterij.”

Speciaal moment

Voor de langverwachte opening is het nog wachten tot 24 september en dat moet een speciaal moment worden. “We willen van die heropening een groot feest maken voor de Antwerpenaar en voor iedereen die ons een warm hart toedraagt. Om 10u beginnen we, zoals dat hoort, met een mooie plechtigheid. Daarna kan de bezoeker als vanouds het museum betreden, uiteraard met een geldig ticket.”

Als je geen ticket kunt bemachtigen voor het openingsweekend, niet getreurd, want er zullen naast de officiële opening heel wat andere zaken te beleven zijn. “We brengen het museum ook naar buiten. Er vinden allerlei optredens plaats. Met een mix van muziek, theater en kunst vertellen zij op een hedendaagse manier het verhaal van ons museum”, aldus Carmen Willems.

LEES OOK. KMSKA opent over 100 dagen eindelijk de deuren: “Nog nooit zo’n grote marmeren trap gezien”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER KMSKA