Overal code geel voor hitte, in Limburg zelfs code oranje: zaterdag “tropische temperaturen”

Omdat ons land zaterdag te maken krijgt met tropische temperaturen tot 36 graden, heeft het KMI beslist om code geel af te kondigen, en dat voor heel België. Het instituut wil zo aansporen op waakzaamheid. In bepaalde delen van het land kan het nog code oranje worden. In de provincie Luxemburg is er mogelijk zelfs sprake van een lokale hittegolf. De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) waarschuwt ook voor mogelijk hoge ozonconcentraties.

LEES OOK. Spoorwegbeheerder Infrabel bereidt zich voor op hoge temperaturen met hitteplan

Vrijdag wordt opnieuw zonnig, met aanvankelijk hoge sluierbewolking die in de loop van de dag wegtrekt naar het oosten. De maxima liggen tussen 25 graden in de Hoge Venen, en 29 à 31 graden in Laag­-België.

Vrijdagavond en -nacht trekken de laatste hoge wolkensluiers weg naar het oosten, en wordt het helder. Het wordt een zachte nacht met minima tussen 13 graden in de Hoge Venen, en 20 graden in de steden.

(Lees verder onder de afbeelding)

De weersverwachtingen voor vrijdag. ©  KMI

Ook zaterdag krijgen we veel zon met ook wat hoge wolkensluiers. Het wordt de warmste dag van deze warme periode, met praktisch overal tropische temperaturen. De maxima liggen tussen 30 en 35 graden in het binnenland. Het is niet onmogelijk dat het lokaal nog wat warmer wordt.

“In de Kempen en de Gaume (het zuiden van de provincie Luxemburg, red.) kan het zelfs tot 35 of 36 graden worden. Alleen in de kuststrook is het minder warm, met maxima rond 25 graden”, meldt het KMI.

In de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant geldt dan ook van middernacht tot middernacht code geel, in Limburg zelfs code oranje. Enkel aan de kust geldt – met dank aan de frisse zeebries – geen waarschuwing.

Zondag wordt bewolkt met in de loop van de dag perioden van regen of buien, mogelijk met onweer. Maxima van 17 graden aan zee tot 30 graden in het uiterste zuidoosten van het land. De dagen daarna wordt het minder warm.

Code geel

Voor het KMI redenen genoeg om voor heel ons land code geel in te voeren (met uitzondering van de kust), waarmee wordt opgeroepen om waakzaam te zijn voor de hitte. “In bepaalde streken kan een opschaling naar code oranje nog volgen”, klinkt het. Bij code oranje gaan de aanbevelingen een stapje verder en wordt er gevraagd om voorbereidingen te treffen en opgeroepen om de raadgevingen van de bevoegde overheid op te volgen.

(Lees verder onder de afbeelding)

Mogelijk hoge ozonconcentraties

Er worden vrijdag en zaterdag hoge ozonconcentraties in de lucht verwacht. Dat zegt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL). “De kans bestaat dat de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter dan toch wordt overschreden”, aldus de IRCEL.

Volgens de IRCEL zullen zaterdag de ozonconcentraties verder toenemen en zijn overschrijdingen van de Europese informatiedrempel mogelijk op verschillende plaatsen van het land. Zondag zou de luchtkwaliteit gevoelig verbeteren.

Ozonconcentraties zijn ’s ochtends zeer laag en nemen toe in de loop van de dag. De hoogste pieken worden verwacht in de late namiddag en vroege avond. Mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals kinderen, ouderen of personen met ademhalingsproblemen, doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur. Binnenshuis zijn de ozonconcentraties gemiddeld de helft lager dan in de buitenlucht.

LEES OOK. Zo houd je je huis koel tijdens een hittegolf: “Het belangrijkste is: logisch nadenken”

LEES OOK. Slapeloos door de hitte? Dit is de ideale temperatuur in je slaapkamer. “Zet die airco ’s nachts af”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER