Dogecoinbelegger klaagt Elon Musk aan voor “crypto-piramidespel”

Een misnoegde Dogecoinbelegger eist 250 miljard dollar van de rijkste man ter wereld voor het aanprijzen van een “frauduleuze cryptomunt”.

Keith Johnson, een Amerikaanse cryptobelegger, sleept Tesla- en SpaceX-CEO Elon Musk voor de rechter in de staat New York. Volgens Johnson zou de techmiljardair met zijn bedrijven betrokken zijn bij een “crypto-piramidespel” via de digitale mememunt Dogecoin. Via die munt zou Musk geld uit de zakken van beleggers kloppen, meent Johnson. 

De man eist een schadevergoeding van zo’n 86 miljard dollar bovenop een vergoeding van 172 miljard dollar om beleggingen in de cryptomunt sinds 2019 te compenseren. Johnson wil ook dat Musk, Tesla en SpaceX onmiddellijk stoppen met het promoten van Dogecoin.

Class-action lawsuit

Johnson stelt zijn zaak ook open voor andere mememuntbeleggers. Zo wil hij feitelijk een hele groep brommerigere Dogecoinbeleggers representeren. In het geval dat andere beleggers de zaak van Johnson bijtreden, zou de vordering een class-action lawsuit kunnen worden. Dat is een groepsvordering waarbij een collectief een zaak voor de rechter brengt. 

De koers van Dogecoin noteerde vrijdagochtend aan iets minder dan 6 dollarcent; een pak minder dan zijn all-time high van 74 dollarcent in mei 2021. Tweets van Elon Musk over de mememunt kunnen zijn koers de lucht in doen schieten, maar ook evenzeer kelderen. Daarom werd de techmiljardair het afgelopen jaar al vaker beschuldigd van marktmanipulatie, omdat zijn bedrijven wellicht zelf investeren in de mememunt. 

Dat werd eind mei zo goed als bevestigd nadat SpaceX aankondigde betalingen in Dogecoin te zullen aanvaarden. Midden januari begon ook Tesla met het aanvaarden van Dogecoin voor de verkoop van merch.

Ponzifraude?

Johnson ziet de cryptomunt echter als een zwendel. “Dogecoin is geen valuta, aandeel of waardepapier. Het is niet gedekt door goud, een ander edelmetaal of wat dan ook. Je kunt het niet eten, kweken of dragen. Het betaalt geen rente of dividend. Het heeft geen uniek nut in vergelijking met andere cryptomunten. Het is niet beveiligd door een overheid of private entiteit”, staat te lezen in de aanklacht van Johnson.

De cryptobelegger denkt dat de mememunt simpelweg “een fraude” is waarbij “grotere dwazen” worden misleid om in de munt aan een hogere prijs te investeren. Johnson beschrijft feitelijk een ponzifraude of piramide-spel, een beschuldiging die wel vaker richting bepaalde cryptomunten wordt geuit.

Hoewel het moeilijk zal zijn om te bewijzen dat Dogecoin wel degelijk een ponzifraude is vanwege zijn gedecentraliseerde aard als cryptomunt, is het wel duidelijk dat Musk een enorme impact heeft op de koers van de mememunt. De techmiljardair heeft nog nooit bekendgemaakt hoeveel van zijn fortuin juist in crypto zit.

(mah)

Meer