© ATV

Uitbating vijfsterrenhotel ‘Sapphire House Antwerp’ geschorst: “Een probleem dat blijft etteren”

De raad voor vergunningsbetwistingen heeft “bij uiterst dringende noodzakelijkheid” de uitbating van het hotel ‘Sapphire House Antwerp’ bij de Handelsbeurs geschorst, na een klacht vanuit de buurt over geluidsoverlast. Dat hotel van de Marriott-keten opende vorige maand in historisch gebouw De Grooten Robijn aan de Lange Nieuwstraat. De rechter legt nu een dwangsom van 10.000 euro per dag op.

Bron: Belga

In spoedprocedure heeft de raad voor vergunningsbetwistingen in een goeie week tijd beslist om de uitbating van het hotel ‘Sapphire House Antwerp’ te schorsen. Het hotel krijgt van de rechter een dwangsom opgelegd van 10.000 euro per dag dat het hotel wordt uitgebaat zonder een geldige toelating.

Of het hotel morgen ook effectief de deuren sluit, is niet helemaal duidelijk. “De uitspraak van de rechter ligt nu in de handen van de partijen zelf. Wij gaan zelf niet naar het hotel gaan om het te sluiten. Het is nu aan de advocaat van de verzoekende partij om samen met de advocaten van de andere partijen te kijken wat men met de uitspraak van de rechter doet”, klinkt het bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

 ©  Jan Van der Perre

In extremis zou het erop neerkomen dat het hotel daags na de uitspraak, dus zaterdag, moet sluiten en ontruimd worden. De optie langs de andere kant is dat er voorlopig niks gebeurt en de partijen rond de tafel zitten en zelf een regeling proberen te treffen.

Bij het hotel zelf klinkt het dan weer kort in een eerste reactie dat van sluiten geen sprake is en dat ze later vandaag samenzitten met de advocaat om de kwestie verder te bekijken.

Te luide verkoelingsinstallaties

Aan de basis van de uitspraak ligt een klacht van een paar buurtbewoners uit de Korte Klarenstraat. Zij spreken via hun advocaat Gregory Verhelst. “De buurtbewoners gingen in beroep tegen de vergunning na aanhoudende geluidsoverlast van installaties om te verwarmen en te verkoelen. Dat zijn zware installaties op het dak langs de kant van de buurtbewoners in een druk bebouwde buurt. Ze draaien dag en nacht. Een geluidstudie moest eerst nagaan of die installaties effectief zorgen voor geluidsoverlast, maar die studie is nog niet gebeurd. Dat is niet correct, en daarin geeft de raad voor vergunningsbetwistingen ons nu gelijk”, zegt advocaat Verhelst.

Het vijfsterrenhotel opende nog maar een maand geleden. ©  Jan Van der Perre

“Omdat de omgevingsvergunning nog niet kon worden aangevraagd omdat er nog geen geluidstudie was gebeurd, vroegen het hotel dan maar een andere laagdrempeligere vergunning aan als noodoplossing om sneller te kunnen openen. Die vergunning wordt nu dus gesanctioneerd.”

Volgens advocaat Verhelst is de uitspraak van de rechter duidelijk. “De rechter legt een dwangsom op van 10.000 euro per dag. Een hotel is onderworpen aan de geldende regels en moet die dan ook volgen. Wij zijn wel altijd bereid geweest en zijn dat nog altijd om te spreken met de verschillende partijen”, aldus advocaat Gregory Verhelst.

De vraag langs de kant van de buurtbewoners is dan ook om het arrest effectief uit te voeren. “Het is spijtig dat het zover moet komen. We wensen niemand financiële moeilijkheden toe, maar een hotel moet de regels en wetten respecteren. Pas als alles opgelost, zullen mijn cliënten gelukwensen overbrengen aan de hoteluitbaters.”

Vijfsterrenhotel Sapphire House opende een maand geleden de deuren naast de Handelsbeurs in de Lange Nieuwstraat. Het hotel telt in totaal 139 kamers, een cocktailbar, een gym en een wellness. Het hotel heeft ook twee restaurants. Daar wordt een volledig plantaardig menu geserveerd, een primeur in ons land.

Vergunning Handelsbeurs

En dan is er nog dat andere dossier. Van de Handelsbeurs zelf. Ook daar hangt nog een juridische procedure in de lucht bij de raad voor vergunningsbetwistingen. Een aantal buurtbewoners, die met meer zijn dan de bewoners die procederen tegen de vergunning van het hotel, heeft ook daar beroep aangetekend tegen de vergunning omwille van overlast.

“De Handelsbeurs is prachtig gerenoveerd, vinden ook de buurtbewoners die te vaak worden afgeschilderd als verzuurde buren. Maar het gebouw is niet aangepast aan de activiteiten die er doorgaan. Ofwel moet de bouw, ofwel moeten de activiteiten aangepast worden. Een bouw van zo’n pand aanpassen is niet evident. Dat is een probleem dat blijft etteren”, aldus Gregory Verhelst.

(rvre)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen