© HBVL

© REUTERS

1 / 2
thumbnail:
thumbnail: null

Erdogan roept op tot boycot van "bananenrepubliek" Nederland

De Turkse president Erdogan heeft tijdens een toespraak de Nederlandse premier Mark Rutte opnieuw de wacht aangezegd. Nederland zal “de prijs betalen” voor de “schaamteloze” behandeling die de Turkse ministers dit weekend moesten ondergaan, zo foeterde hij. De Turken willen excuses. Maar die zitten er niet snel aan te komen. “Als Turkije excuses wil, kan het land daar nog lang op wachten”, aldus Rutte. Erdogan noemt Nederland een bananenrepubliek en roept op tot een boycot.

Voor de Turkse president is een normalisering van de betrekkingen met Nederland niet in zicht. "Wat wil hij in orde brengen?", vroeg Erdogan zich zondag af in een toespraak tot aanhangers in Kocaeli, in het westen van Turkije. Nederland "heeft zich niet als een rechtsstaat, maar als een bananenrepubliek gedragen".

De Nederlandse premier Mark Rutte zei zondag op de televisiezender WNL dat hij de zaak tracht te de-escaleren, maar zich niet zal verontschuldigen bij Erdogan.

Islamofobie

“Wat we gisteren zagen was een manifestatie van islamofobie”, zo vertaalt RTL-journalist Olaf Koens de uitspraken van Erdogan. “Het is een ontwikkeling. Het westen heeft het ware gezicht laten zien. Dit is fascistische druk. Het nazisme is herboren. Ik dacht dat het voorbij was. Maar het is niet waar. Het leeft. In het westen.”

“Laten we kijken wat er woensdag (parlementsverkiezingen in Nederland, red.) gaat gebeuren”, ging Erdogan volgens Koens verder. “Ik roep mijn Turkse broers op, jullie zullen doen wat nodig is. Zij die de honden op mijn burgers (in Rotterdam, red) hebben losgelaten zullen daar een prijs voor betalen.” Dat er honden op betogers werden ingezet moet voor Erdogan de “woede” van Nederland aantonen. Ook daar zullen de Nederlanders een hoge prijs voor betalen, hield Erdogan vol.

Erdogan bedankte in de toespraak Frankrijk omdat zij wel een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu toelieten. Zondagnamiddag spreekt Cavusoglu een meeting in Metz toe. “Frankrijk is niet in de val gestapt.”

Toerisme

Tegelijk probeerde de Turkse president toch ook nog het toerisme naar Turkije te redden. “Ik roep Turkse burgers in Duitsland, in Nederland en andere landen op!”, zo citeerde Koens Erdogan. “Neem je buren mee en kom op vakantie naar Turkije. Wij zullen ze laten zien wat gastvrijheid is.”

“Laten we kijken wat er woensdag (parlementsverkiezingen in Nederland, red.) gaat gebeuren”, ging Erdogan volgens Koens verder. “Ik roep mijn Turkse broers op, jullie zullen doen wat nodig is. Zij die de honden op mijn burgers (in Rotterdam, red.) hebben losgelaten zullen daar een prijs voor betalen.”

Erdogan bedankte in de toespraak Frankrijk omdat zij wel een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu toelieten. Zondagnamiddag spreekt Cavusoglu een meeting in Metz toe.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Turkse minister Nederland uitgezet als "ongewenste vreemdeling"

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© AP

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© AP

© AP

© AP

© AP

© AP

© AP

© AP

© AP

© AP

© AP

© AP

1 / 28
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

De Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya is Nederland uitgezet als "ongewenste vreemdeling". Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zaterdagnacht in een toelichting op de situatie die zaterdag was ontstaan bij het Turkse consulaat.

De Turkse minister is op dit moment onderweg naar Duitsland, onder begeleiding. Ook haar begeleiders en beveiligers rijden mee op weg naar de grens. "Ze is door de Nederlandse regering "ongewenste vreemdeling" verklaard, en de regels schrijven voor dat je zo iemand uitzet naar het land waar die vandaan gekomen is, Duitsland", zo legde de burgemeester uit.

Hij zei dat de consul "op schandalige wijze" gelogen had over wat de bedoeling was. "Hij heeft op enig moment toch heel veel mensen opgeroepen om naar het consulaat te komen omdat de minister naar daar zou komen", verklaarde hij aan de Nederlandse openbare omroep NOS. Hij voegde toe dat de misleiding nog verder ging dan dat, omdat de Turkse minister in verschillende colonnes naar Rotterdam werd gereden. "Daardoor gingen onze manschappen achter een andere colonne aan dan die waar de minister inzat. Maar uiteindelijk is ze toch onderschept achter het consulaat, daar is ze door onze manschappen staande gehouden." Daar moest volgens Aboutaleb nog urenlang onderhandeld worden om haar uit de auto te krijgen en haar te kunnen uitzetten. Het was ook niet duidelijk of haar begeleiders en beveiligers gewapend waren of niet. Bij de onderhandelingen waren Buitenlandse Zaken, de minister-president en de gemeente betrokken. Om iets na middernacht kon ze uiteindelijk uitgezet worden.

Aboutaleb hoopt dat er de komende periode een diplomatiek gesprek op gang komt tussen Turkije en Nederland en dat de verhoudingen worden geklaard. Hij heeft er grote moeite mee dat de Turkse regering Nederland verwijt er nazi-praktijken op na te houden. "We zijn weggezet als nazaten van nazi's. Zouden ze wel weten dat ik burgemeester ben in een land dat door de nazi's is gebombardeerd?"

"Onverantwoord"

Het bezoek van de Turkse minister was "onverantwoord". Dat zegt de Nederlandse premier Mark Rutte in de nacht van zaterdag op zondag. Het kabinet-Rutte noemt de Turkse verbale agressie van zaterdag, na de intrekking van de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu, "onacceptabel".

"Het bezoek van de Turkse minister Kaya van Familiezaken was in deze context onverantwoord. In contact met de Turkse autoriteiten is deze boodschap nogmaals overgebracht en is aangegeven dat minister Kaya niet welkom is in Nederland. Nederland werkt er niet aan mee dat Turkse ministers in Nederland publiekelijk politiek campagne voeren. Desondanks heeft zij besloten af te reizen", stelt het kabinet van Rutte in een verklaring.

Bij haar aankomst in Rotterdam kreeg de minister volgens Rutte alle opties aangeboden om te vertrekken. Ook bij het consulaat werd ze meerdere keren verzocht om terug te reizen. "Zowel minister-president Rutte als minister Koenders (de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, red.) hebben met hun ambtgenoten gebeld. Het onderlinge overleg heeft ertoe geleid dat minister Kaya wordt uitgeleid om het land via de Duitse grens te verlaten", klinkt het. Het kabinet benadrukt nog dat Nederland voorstander blijft van overleg met Turkije.

Düsseldorf en Ankara

Ook in het Duitse Düsseldorf en het Turkse Ankara verzamelden in de nacht van zaterdag op zondag Turken bij de Nederlandse consulaten om te protesteren tegen de beslissing van de Nederlandse regering. In Düsseldorf scanderen aanhangers van de regeringspartij AKP leuzen over "Nazi-Nederland"; Ze brachten ook de wolvengroet, het herkenningsgebaar van de Turkse nationalisten.

In Turkije kwamen volgens het Turkse persagentschap Anadolu in de nacht van zaterdag op zondag honderden mensen samen aan de Nederlandse ambassade in Ankara en het Nederlandse consulaat in Istanbul. De betogers droegen Turkse vlagen en ook daar waren slogans tegen de Nederlandse regering te horen. Sommigen hadden bordjes met daarop "JA" bij zich, een verwijzing naar het komende referendum in april over de Turkse grondwet.

Turkse minister stelt nieuwe reis uit na rellen in Rotterdam

© EPA

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu reist vandaag/zondag dan toch niet af naar Zwitserland. Zijn bezoek is naar een nog onbepaalde datum verplaatst. De onderdirecteur van de Zwitserse afdeling van de Unie van Europees-Turkse Democraten (UETD), die geldt als Europese lobbyorganisatie van de Turkse regeringspartij AKP, kon aan het Zwitserse persbureau ATS geen reden geven voor dit uitstel. De UETD organiseerde het bezoek van Cavusoglu. Ook in Zwitserland wilde Cavusoglu de diaspora warm maken om ja te stemmen bij het referendum van 16 april over de grondwetswijziging.

Een in het Hilton-hotel in Opfikon (kanton Zürich) geplande bijeenkomst was al eerder geannuleerd door het hotel.

In een communiqué laat het regeringslid bevoegd voor de veiligheidsdiensten in Zürich, Mario Fehr, alvast weten “bijzonder opgelucht” te zijn dat het bezoek uitgesteld is. Volgens Fehr waren schermutselingen tussen groepen jongeren in de marge van de komst van Cavusoglu mogelijk.

De kantonale autoriteiten hadden al laten weten dat ze niet zaten te wachten op de komst van de Turkse minister. De federale autoriteiten werden geïnterpelleerd, maar in zijn antwoord had Bern donderdag laten weten dat het geen reden zag om het bezoek te verbieden.

Een andere vertegenwoordiger van de Turkse regeringspartij AKP, de ondervoorzitter van de partij, nam vrijdagavond al wel deel aan een campagnebijeenkomst in Opfikon, op initiatief van de organisatie van Turkse ondernemers Müsaid Zwitserland. Die bijeenkomst, die niet-publiek was, werd bijgewoond door een veertigtal mensen, aldus de organisatie.

Zaterdagnacht waren in het Nederlandse Rotterdam nog stevige rellen uitgebroken met Turkse betogers. Die pikten het niet dat Cavusoglu het land niet in mocht en dat later op de dag ook de Turkse minister van Familiezaken door een indrukwekkende politiemacht het land werd uitgezet. Turkije waarschuwde Nederland inmiddels al dat het zware maatregelen zal nemen tegen Nederland.

Diplomatieke rel bereikt kookpunt: Turkije belooft Nederland “zware vergelding”

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Rotterdam is in de nacht van zaterdag op zondag het decor geworden van een forse diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije, die eindigde met de uitzetting van de Turkse minister van Familiezaken naar Duitsland. De regering van president Erdogan waarschuwde nadien onder noorderburen: “Er komt een zwaardere vergelding tegen de onaanvaardbare behandeling van Turkije en zijn ministers”.

Zaterdagavond kwamen duizend Turkse Nederlanders bijeen bij het consulaat, voor de toespraak van de Turkse minister voor Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya. Zij werd door de Nederlandse overheid echter de toegang tot het Turkse consulaat ontzegd. Urenlang wachtte ze in haar auto, terwijl er overleg was met Buitenlandse Zaken. De autoriteiten probeerden haar vreedzaam te laten vertrekken. Uiteindelijk greep de politie in.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het gebied om en rond het consulaat werd helemaal ingenomen door sympathisanten. Ze scandeerden er “Allah is de grootste, de almachtigste”. In een straat bij het consulaat zou de politie een charge hebben uitgevoerd, dat meldt een reporter van AD.nl.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De minister uitte haar ongenoegen op Twitter. Daar stelt ze dat Nederland “alle internationale wetten, conventies en rechten van de mens schendt door mij niet binnen te laten gaan in het Turkse consulaat in Rotterdam”. “Democratie, fundamentele rechten, mensenrechten en vrijheid. Ze zijn vanavond allemaal vergeten in Rotterdam. Het is grotendeels tirannie en onderdrukking.” Ook op de Turkse staatstelevisie klinkt hetzelfde discours. Hoe het nu verder moet is niet duidelijk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op beelden van de NOS is te zien hoe het konvooi van de minister eerder op de avond tegengehouden werd door de Nederlandse politie bij een benzinestation. De identiteitspapieren van de inzittenden werd door agenten gecontroleerd. Volgens Anadolu kreeg de minister te horen dat ze Nederland zo snel mogelijk moest verlaten en terug moest naar Duitsland, van waaruit ze vertrokken was. Kaya werd Nederland uitgezet omdat ze als ongewenste vreemdeling werd gezien. De politie escorteerde haar naar Duitsland.

Noodbevelen

Na haar vertrek braken rellen uit bij het consulaat. Een groot deel van de aanwezige Turkse Nederlanders vertrok vreedzaam, maar een deel van de demonstranten begon agenten te bekogelen met bakstenen en bloempotten. De politie zette wapenstokken en waterkanonnen in om de demonstranten uit elkaar te jagen. Pas rond 3 uur was de rust teruggekeerd in de havenstad. De burgemeester van Rotterdam Aboutaleb vaardigde drie noodbevelen uit: een voor de Straatweg waar de ambtswoning van de Turkse consulaat zich bevindt en een voor de omgeving van het Turkse consulaat aan de Westblaak. Later op de avond kwam er een noodbevel voor het gehele centrum van Rotterdam.

De politie heeft twaalf mensen gearresteerd. Zeven mensen raakten gewond, onder wie een agent. Die liep een gebroken hand op, zei een woordvoerster. De mensen zijn gearresteerd wegen openlijke geweldpleging en het niet opvolgen van bevelen van de politie.

© Anadolu Agency

Nazi’s

Het conflict tussen Nederland en Turkije sluimerde al een week, toen bekend werd dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu in Rotterdam campagne wilde voeren voor het grondwetsreferendum op 16 april in Turkije. Ook Turken in het buitenland kunnen dan stemmen over het voorstel om president Recep Tayyip Erdogan meer macht te geven.

Nederland wil niet dat Turkse ministers in Nederland publiekelijk politiek campagne voeren. Daarom trok het kabinet zaterdag de landingsrechten van het vliegtuig van Çavusoglu in omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zouden komen, door een oproep aan Turkse Nederlanders om zaterdag massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met Çavusoglu. “Nazi-overblijfselen en fascisten”, zo beschreef president Erdogan de Nederlanders in een reactie op de beslissing.

Nadat de landingsrechten van Çavusoglu werden ingetrokken, was er verschillende keren overleg met de Turkse consul in Rotterdam, om duidelijk te krijgen of er alsnog een lid van de Turkse regering naar Nederland onderweg was. Ook is gevraagd of een bijeenkomst zou worden georganiseerd, maar dat werd ontkend. Toen Kaya toch bij het consulaat aankwam, is er ook voortdurend contact geweest met de consul. De minister is meerdere keren duidelijk gemaakt dat zij de gelegenheid had zelf te vertrekken, aldus de politie.

Het kabinet noemde de verbale agressie van de Turkse autoriteiten onacceptabel. “De zoektocht naar een redelijke oplossing bleek onmogelijk”, aldus het kabinet. De bewindslieden verwijten Kaya dat ze toch naar Nederland kwam, hoewel duidelijk was dat ze niet welkom was.

© REUTERS

“Zogenaamde Europese vrienden”

De Turkse regering heeft zaterdag onmiddellijk diplomatieke maatregelen tegen Nederland genomen. De Nederlandse ambassadeur in Turkije, die volgens Ankara momenteel niet in dit land verblijft, “moet voorlopig wegblijven”, zo deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara mee.

Het ministerie ontbood de Nederlandse zaakgelastigde in Ankara om de beslissing over te maken. In de verklaring van het ministerie staat ook dat er “ernstige gevolgen op diplomatiek, politiek, economisch vlak en in andere gebieden” zullen zijn.

Ook de Turkse premier Binali Yildirim kondigde “zware tegenmaatregelen” aan. “Er komt een zwaardere vergelding tegen de onaanvaardbare behandeling van Turkije en zijn ministers die diplomatieke immuniteit genieten”, zei de minister zondag in de vroege ochtend in een schriftelijke verklaring. Hij voegde toe dat gebeurtenissen als deze duidelijk maken wie “de echte vrienden” van Turkije zijn. “Onze zogenaamde Europese vrienden, die het bij elke gelegenheid hebben over de democratie, de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten, hebben opnieuw gefaald.”

Tegelijk riep hij de Turken in Nederland en Duitsland op om de kalmte te bewaren, en niet ten prooi te vallen aan provocaties. Hij vroeg hen ook op zeker te gaan stemmen bij het Turkse referendum, omdat dat “het beste antwoord” zou zijn aan de Europese landen.

VIDEO. Turkse minister in discussie met Nederlandse politie: “Dit gebouw is onze eigendom”

De Rotterdamse politie kon de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya in de nacht van zaterdag op zondag onderscheppen bij het consulaatsgebouw. Minister Kaya had kort daarvoor te horen gekregen dat ze terug naar Duitsland moest omdat de Nederlandse regering niet wilde dat ze groepen politieke aanhangers zou toespreken. Maar minister Kaya bood weerstand voor ze ook effectief vertrok.

Turkse minister spreekt zondag wél in het Franse Metz

Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu © REUTERS

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu gaat zondagnamiddag een bijeenkomst in het Franse Metz toespreken. Ook in Duitsland en Nederland was Cavusoglu zoals bekend eerder niet welkom om de diaspora warm te maken voor een referendum op 16 april over een controversiële grondwetswijziging.

“Aangekomen in Metz, Frankrijk voor een ontmoeting met onze consuls-generaal en om samen te komen met onze burgers”, tweette Cavusoglu zaterdagavond al.

De lokale autoriteiten in Metz meldden dat Cavusoglu uitgenodigd werd door een plaatselijke Turkse vereniging om te praten over het referendum. Grondwetsexperten van de Raad van Europa oordeelden eerder al dat Turkije door die grondwetsherziening, en de erin voorgestelde uitgebreide presidentiële machten, riskeerde een “regime van één persoon” te installeren”.

De Nederlandse autoriteiten verboden het vliegtuig van Cavusoglu zaterdag te landen. In Rotterdam zou hij een toespraak houden. Ook de minister van Familiezaken was niet welkom in Nederland.

Ook in de Zweedse hoofdstad Stockholm kan het optreden van een mandataris van regeringspartij AKP niet doorgaan, werd zondag duidelijk. De eigenaar van de zaal waar Mehmet Mehdi Eker zondag zou spreken, trok zijn toezegging in. Een andere campagnebijeenkomst in de buurt van Stockholm ging zondagvoormiddag dan wel door.

Nederlandse vlag aan consulaat in Istanbul vervangen door Turkse vlag

© AFP

© AFP

© AFP

© EPA

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Bovenop het Nederlandse consulaat in Istanbul wapperde zondagochtend ruim een half uur een Turkse in plaats van een Nederlandse vlag. Een onbekende betoger was erin geslaagd de Nederlandse vlag naar beneden te halen en de Turkse te hijsen. Nederland heeft bij de Turkse autoriteiten protest aangetekend. "Zij hebben toegezegd de zaak te onderzoeken", aldus een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

Op de site van CNN Türk waren beelden te zien van een Turkse vlag bovenop het gebouw van het Nederlandse consulaat. Uit de beelden blijkt verder nog dat vanop het dak van het consulaat "Allah akbar" geroepen werd. Het consulaat werd na de recente diplomatieke spanningen tussen de twee landen zwaar beveiligd door de Turkse politie.

Volgens de woordvoerder van het Nederlands ministerie gaat het om een onduidelijke situatie. "De Turkse autoriteiten zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van onze diplomatieke vertegenwoordigingen in Turkije", aldus de zegsman.

De Turkse krant Daily Sabah meldde dat Turkse functionarissen ontkenden dat een Turkse man de vlag heeft verwisseld. Het pand zou dermate goed beveiligd zijn dat daar niemand zomaar naar binnen kan. Bronnen rond Ankara zeiden dat medewerkers van het Nederlandse consulaat er dus verantwoordelijk voor moeten zijn. Buiten aan het consulaat schreeuwt een groepje betogers leuzen als "Racistisch Nederland" en "Vervloek Nederland".

Hoe de man kon binnendringen in het consulaat is nog onduidelijk. Hij zou naar verluidt weer gevlucht zijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarom is er een rel tussen Erdogan en Nederland

© AFP

Het zit er bovenarms op tussen Turkije en Nederland. Concrete aanleiding is het besluit van de Nederlandse regering om twee Turkse ministers niet toe te laten een toespraak te geven in Nederland. De verwijten vliegen over en weer en er wordt gesproken over een diplomatieke rel. Maar wat is er precies aan de hand en waarom zijn beide landen zo boos op elkaar?

Wat is er precies aan de hand?

De Nederlandse overheid heeft verhinderd dat twee Turkse ministers in Nederland een toespraak

zouden geven. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu wilde met het vliegtuig komen, maar de Nederlandse regering trok de landingsrechten van zijn vliegtuig in omdat de “openbare orde en veiligheid” in het gedrang kwam.

Een andere Turkse politica, minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya, wilde dan weer met de auto vanuit Duitsland komen om een toespraak te geven op het Turkse consulaat in Rotterdam. Maar ook die bijeenkomst werd verboden, omdat er vanuit Turkije opgeroepen werd om te demonstreren. De minister is tot aan het consulaat gereden, maar daar werd ze tegengehouden zodat ze het consulaat niet kon betreden. Ze bleef een hele tijd in haar auto zitten, maar werd uiteindelijk het land uitgezet en opnieuw naar Duitsland gebracht. Daarop braken rellen uit in Rotterdam.

Waarom willen die Turkse politici naar Nederland komen?

Op 16 maart houdt Turkije een belangrijk referendum. Inzet is een omstreden grondwetswijziging waardoor de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan nog meer macht zou krijgen. Omdat er ook veel stemgerechtigde Turken in het buitenland wonen (in Nederland alleen al gaat om 260.000 stemmen), stuurt Erdogan Turkse politici om stemmen te ronselen.

Waarom verbiedt Nederland de toespraken van Turkse politici?

De officiële reden van de Nederlandse overheid is dat de veiligheid en de openbare orde niet gegarandeerd kunnen worden. Maar er speelt meer mee. Binnenkort zijn er ook in Nederland verkiezingen en premier Rutte zit in een nek-aan-nekrace verwikkeld met de rechts-populist Geert Wilders (PVV), die een uitgesproken anti-islamstandpunt verkondigd. Wellicht hoopt premier Rutte om ook rechtse kiezers ervan te overtuigen dat hij krachtdadig kan optreden.

Wat vinden de politici in ons land?

Ook in ons land woedt de discussie volop. CD&V en Open VLD zijn tegen een algemeen verbod om Turkse bijeenkomsten te organiseren. N-VA-fractieleider Peter De Roover deed dan weer in De Zevende Dag een oproep aan zaaluitbaters om “geen ruimte te bieden aan propaganda van Erdogan”. Eerder liet hij al verstaan dat buitenlandse politici eerst toestemming moeten vragen voor ze propaganda komen maken in ons land.

Een algemene richtlijn is er niet. Het is aan de burgemeester om te beslissen of een evenement kan doorgaan. De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) voelt zich in de steek gelaten door de regering. “Ik heb bij Binnenlandse zaken gevraagd naar onderrichtingen, want dit is een zaak van internationale politiek geworden waar burgemeesters nu over moeten beslissen. Binnenlandse Zaken geeft ons geen onderrichtingen. Men laat de burgemeester doen om dan achteraf te kunnen zeggen dat er fouten zijn gemaakt. Nogmaals, dit heeft niks te maken met lokale gebeurtenissen.”

Zijn er bij ons ook verkiezingsevenementen georganiseerd?

De Unie van Europese Turken en Democraten (UETD) wil wel graag een groots evenement organiseren. Aanvankelijk werd gedacht aan Flanders Expo, maar die zaal is te klein. “Flanders Expo is te klein, we willen plaats voor 30.000 tot 40.000 mensen”, zegt Hamarat. “Het Sportpaleis was goed, daar konden 33.000 mensen binnen, maar ze hebben geweigerd.”

Hamarat zegt dat UETD voorlopig niet met andere zalen onderhandelt voor een dergelijk grootschalig evenement, maar dat de organisatie wel verder rondkijkt.

UETD zal, net als vorige week in Brussel, de komende weken verschillende meer kleinschalige evenementen in België organiseren. “Volksvertegenwoordigers zullen tot 7 april in België toespraken doen, zoals vorige week”, zegt Hamarat. Voorlopig is de komst van Turkse ministers of president Erdogan niet gepland, maar Hamarat sluit niet uit dat dat wel zou kunnen gebeuren.

Jambon roept op geen paniek te zaaien na Nederlands-Turkse rel

© AFP

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) volgt de zaak van de Turkse meeting van zeer nabij op en roept op geen paniek te zaaien. Een instructie naar de burgemeesters sturen, zoals SP.A-voorzitter John Crombez voorstelt, is de minister niet van plan. “Maar wij staan paraat om hen in woord en daad bij te staan, indien dat nodig zou zijn”, luidt het.

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer stelde minister Jambon donderdag nog dat de wet duidelijk is. Burgemeesters staan in voor de openbare orde op hun grondgebied. Indien de minister van Binnenlandse Zaken over andere informatie zou beschikken, bijvoorbeeld via het OCAD, dan kan hij ingrijpen. Hij wil ook geval per geval beoordelen.

Intussen vonden de gebeurtenissen in Nederland plaats, waar een Turkse minister het land werd uitgezet en het tot rellen kwam in Rotterdam. Naar aanleiding daarvan riepen de Gentse burgemeester Daniël Termont en zijn partijgenoot John Crombez de minister op een “instructie” naar de burgemeesters te sturen, zodat ze duidelijkheid hebben over hoe ze moeten optreden wanneer ze met meetings te maken zouden krijgen.

“Niemand in dit land wil de Turkse politiek importeren, en al wie gezag draagt in dit land wordt geacht binnen de krijtlijnen van de rechtsstaat alles te doen om de verstoring van de openbare orde en veiligheid tegen te gaan”, reageert het kabinet-Jambon. “We rekenen op de burgemeesters om hun verantwoordelijkheid te nemen, maar willen ze ook niet betuttelen. Wij staan paraat om hen in woord en daad bij te staan, indien dat nodig zou zijn.”

Jambons woordvoerder benadrukt ook dat er in de voorbije dagen intense contacten zijn geweest tussen het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken en verschillende lokale overheden. “We hebben intense communicatiekanalen tussen het lokale en federale niveau en die worden ook gebruikt. Laten we zo goed mogelijk informatie uitwisselen. Het federale niveau staat paraat. We zullen ingrijpen als dat nuttig, nodig en wenselijk is, niet meer en niet minder, en steeds geval per geval.” Hij benadrukt dat de situatie op de voet wordt gevolgd, maar dat het de veiligheid allerminst ten goede komt om “onnodig paniek te zaaien”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER