Oekraïne is het niet eens met de beslissing om het Eurovisiesongfestival elders te laten plaatsvinden

Er komt geen Eurovisiesongfestival in Oekraïne volgend jaar. Dat heeft organisator EBU beslist. Oekraïne won dit jaar het Eurovisiesongfestival, maar door de oorlog in het land is de situatie te onveilig en te onzeker om er de liedjeswedstrijd te organiseren. EBU gaat nu onderhandelen met de Britse omroep BBC. Het Verenigd Koninkrijk werd dit jaar tweede en krijgt nu de kans om gastland te worden. De Oekraïense minister van Cultuur is het niet eens met de beslissing van de EBU.

Na de overwinning in mei van het Kalush Orchestra wou de Oekraïense openbare omroep UA:PBC heel graag zelf het Eurovisiesongfestival organiseren, maar dat blijkt niet mogelijk. De EBU zegt dat ze de opties samen met de UA:PBC bekeken heeft, maar dat ze tot het besluit gekomen is om het Eurovisiesongfestival elders te laten plaatsvinden. 

"Het Eurovisiesongfestival is een van de meest complexe tv-producties ter wereld met duizenden medewerkers en mensen die het event bijwonen en met een noodzakelijke voorbereidingstijd van twaalf maanden", laat de EBU in een mededeling weten. 

Oekraïne is het niet eens met die beslissing. In een reactie van de Oekraïense minister van Cultuur, de UA:PBC en de Oekraïense winnaars van het Eurovisiesongfestival klinkt het dat Oekraïne de liedjeswedstrijd wel kan organiseren. "We willen verdere onderhandelingen om een gezamenlijke oplossing te vinden", klinkt het.

"Het is met enorme spijt dat we moeten besluiten dat, gezien de situatie, de veiligheid en operationele garanties die van een gastland gevraagd worden niet vervuld kunnen worden door UA:PBC", klinkt het.

De EBU bedankt Oekraïne voor hun medewerking en engagement om alle scenario's mee te helpen onderzoeken en zegt dat ze het verdriet en de ontgoocheling met Oekraïne deelt, nu de wedstrijd daar niet kan doorgaan. 

Wie de liedjeswedstrijd wel zal organiseren, is nog niet beslist. De EBU start nu gesprekken op met de Britse openbare omroep BBC. Het Verenigd Koninkrijk werd tweede op het Eurovisiesongfestival in Turijn en krijgt nu als eerstvolgende de kans om gastland te worden. EBU belooft dat de Oekraïense overwinning een belangrijke plek zal krijgen in de show volgend jaar. 

Sam Ryder haalde de tweede plaats op het Eurovisiesongfestival dit jaar met "Space man".

Meest gelezen