“Check de kleur van je urine”: bloedheet Spanje start ‘operatie thermostaat’, zo kan jij je beschermen tijdens hittegolf

In delen van Frankrijk en Spanje is het bloedheet met temperaturen tot veertig graden en zelfs meer, en dat terwijl de echte zomer er nog moet beginnen. Maar ook bij ons is het al hoogzomer met temperaturen rond de dertig graden vandaag en morgen zelfs tot 34 graden. Waar moet je overal op letten in dat weer? En wat kan je wel of niet doen?

Thierry Goeman

LEES OOK. Overal code geel voor hitte, in Limburg zelfs code oranje: zaterdag “tropische temperaturen”

Is het een voorbode van wat de zomer 2022 ons brengt? Weersvoorspellers wagen zich niet graag aan gokjes op langere termijn. Maar dat de temperaturen stijgen door de opwarming van de aarde, dat is wel een feit.

In Spanje is het al dagen bloedheet. Dat gebeurt daar wel vaker, maar niet zo vroeg in het jaar, zegt het Spaanse meteorologische instituut (AEMET). In het binnenland is het al dagen 34 tot 36 graden, in het zuiden stijgt het kwik op sommige plaatsen zelfs tot 43 graden. Zelfs ’s nachts koelt het er bijna niet af en is het nog zeker 20 graden. Alleen in de noordelijke regio’s Cantabrië, Galicië en de Pyreneeën ontsnappen ze eraan.

‘Operatie thermostaat’

De autoriteiten waarschuwen voor de gevaren van de hitte en raden aan genoeg water te drinken, geen alcohol te nuttigen en niet te zwaar te tafelen. En als je de deur uit moet voor bijvoorbeeld boodschappen, kan je dat het beste ‘s ochtends vroeg of later op de middag doen. Ook is opgeroepen om voorzichtig te zijn met de barbecue. Op tal van plaatsen zijn er al bosbranden uitgebroken door mensen die onvoorzichtig zijn, want het is overal kurkdroog.

De Spaanse overheid heeft al een ‘operatie thermostaat’ aangekondigd. Om energie te besparen mag in openbare gebouwen de airconditioning in de zomer niet meer koelen onder de 27 graden. Ook Griekenland en Italië maakten soortgelijke plannen bekend.

Ook in de hele zuidelijke helft van Frankrijk is het al dagen puffen bij temperaturen tot 38 graden en met uitschieters tot 40 graden. Riviertjes staan er nu al droog en overal wordt er gewaarschuwd door bosbranden. Ook dat is uitzonderlijk vroeg op het jaar. Verschillende ouderen zijn er al in het ziekenhuis opgenomen met uitdrogingsverschijnselen door de hitte.

LEES OOK. Frisse duik in het water kan levensgevaarlijk zijn

Kleur van je urine checken

In ons land, meer bepaald in de provincies Limburg, Luik en Luxemburg, geldt zaterdag code oranje. Het zou daar tot 34 graden kunnen worden. “Voor het centrum en het westen van het land – behalve dan de kust – wordt code geel gegeven omdat de temperaturen boven 32 graden kunnen uitstijgen”, zegt weerman Frank Deboosere. Temperaturen boven 30°C komen in deze periode van het jaar nog niet zo vaak voor, maar erg uitzonderlijk zijn ze evenmin. Voor Ukkel zal het de eerste dag dit jaar zijn dat we een tropische dag kennen (maximumtemperatuur hoger dan of gelijk aan 30 graden). De vroegste dag dat dergelijke tropische temperaturen gemeten zijn in Ukkel, sinds 1901, is 11 mei, in het jaar 1998. Mogelijk sneuvelt zaterdag wel het dagrecord, dat nu nog op 31,5°C ligt, gemeten in 2002, zo luidt het bij de KMI.

Bij code oranje zijn bepaalde maatregelen noodzakelijk, zoals regelmatig drinken, lichte kledij dragen, de dag in koelere ruimtes doorbrengen, de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaar voedsel en in kleinere porties eten en deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid lanceert bovendien net nu een affichecampagne waarop een urinevlek staat. Met als boodschap: hoe lichter je urine is van kleur, hoe beter. Donker betekent dat je veel te weinig drinkt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Smeren en witte kledij dragen

Zondag nemen de temperaturen alweer een flinke duik en dus moeten we er twee dagen lang dubbel en dik van genieten. Zet die barbecue dus maar al klaar, maar hou ook de zonnecrème bij de hand. Smeren en nog eens smeren is het devies. Met een hoge zonbeschermingsfactor – hoe hoger, hoe beter. Ook je hoofd bedekken wordt ten stelligste aangeraden.

Zeker wie er dit weekend op uit trekt, naar een festival bijvoorbeeld, moeten zich goed voorbereiden. Voor Werchter Boutique, zondag, worden minder warme temperaturen voorspeld. Maar de hulpdiensten op Graspop, het metalfestival in Dessel, hadden donderdag al de handen vol met hitteslachtoffers. Er wordt opgeroepen om voldoende water te drinken in plaats van alcohol. Het Rode Kruis lanceerde ook een oproep om witte kledij te dragen tegen de zon, maar dat wordt weinig opgevolgd omdat de dresscode op dat festival nu eenmaal zwart is.

Weinig zwemzones aan zee open

De kust verwacht een topweekend met deze temperaturen. Toch is maar één op de drie zwemzones open. “Tot 1 juli beslissen de kustgemeenten zelf waar ze redders inzetten”, zegt An Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen. Het water is nog maar 15 à 16 graden, dat is nog frisjes om in te zwemmen. Zwemmen kan wel in recreatiedomeinen, de meeste in ons land zijn open.

Wie de koelte wou opzoeken en de Lesse afvaren in Hoyet, moet trouwens andere plannen zoeken. De kleine afdaling van 9 kilometer zal dit weekend immers niet kunnen omdat er een probleem is met de NMBS-shuttle die kajakkers naar het vertrekpunt brengt, zegt de website van Dinant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER