Eric Van Rompuy wil Orde van Leopold II herdopen in Orde van Boudewijn: "Onderscheiding verwijst naar volksmoordenaar"

Voormalig CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy wil dat de eretekens in de Orde van Leopold II een nieuwe naam krijgen. Hij suggereert de Orde van Boudewijn. "Het kan toch niet dat een onderscheiding voor je verdienste voor de democratie verwijst naar een volksmoordenaar zoals Leopold II, een vorst die verantwoordelijk is voor de gruweldaden waar miljoenen Congolezen het slachtoffer van zijn", aldus Van Rompuy.

Eric Van Rompuy roept op om de Orde van Leopold II een andere naam te geven. Hij doet dat naar aanleiding van zijn onderscheiding met de graad grootkruis in die orde. Van Rompuy krijgt de onderscheiding voor zijn jarenlange dienst in het parlement.

Wat is de Orde van Leopold II?

In België bestaan er drie nationale ordes: de Leopoldsorde, de Kroonorde en de Orde van Leopold II. Koning Leopold II riep de Orde van Leopold II op in 1900 voor mensen die zich verdienstelijk maakten in zijn persoonlijke kolonie Congo. Toen Congo in 1908 overgedragen werd aan de Belgische overheid, nam België de orde over.

Vandaag worden burgers en militairen onderscheiden in de Orde van Leopold II voor bijzondere diensten aan de koning en als "teken van zijn persoonlijke hoogachtging".

Er zijn vijf graden in de Orde van Leopold II. De hoogste graad, die van grootmeester, is bestemd voor de koning. De op een na hoogste graad is het grootkruis.

Ik heb 36 jaar in het parlement gewerkt in eer en geweten en voor de democratie. Dan krijg je een prijs die verwijst naar een volksmoordenaar zoals Leopold II

Eric Van Rompuy

Eric Van Rompuy krijgt de onderscheiding van grootkruis in de Orde van Leopold II voor zijn 36 jaren dienst in het parlement. "Men kan in de Orde van Leopold II ridder worden zoals Kristof Calvo (Groen) of commandeur zoals Sophie Wilmès (MR). Ik heb 36 jaar parlement achter de rug en ik behoor blijkbaar tot het kleine kransje dat de hoogste onderscheiding krijgt", legt Van Rompuy uit.

"Ik heb enorme bezwaren tegen de koloniale periode van Leopold II. Leopold II is mee verantwoordelijk voor de gruweldaden waarvan miljoenen Congolezen het slachtoffer waren", motiveert Van Rompuy zijn oproep om de orde een andere naam te geven.

Van Rompuy roept op om de Orde van Leopold II te herdopen in de Orde van Boudewijn naar onze laatst overleden vorst. "Ik denk dat er enorm veel respect bestaat voor koning Boudewijn. In deze tijd ligt Leopold II heel moeilijk. Waarom dat grootkruis niet vervangen door het grootkruis in de Orde van Boudewijn."

Volgens Van Rompuy zal Wouter Devriendt (Groen) de kwestie bespreken in de Commissie van het koloniaal verleden. "Hij zit die commissie voor en de volgende dagen zullen we zien wat ermee gebeurt. Ik zou de onderscheiding willen aanvaarden, maar niet in de optiek van Leopold II. We zijn parlementsleden in naam van de democratie en de vrede. Dat je dan een prijs krijgt die verwijst naar iemand die geen geweten had en miljoenen Congolezen tot slachtoffer heeft gemaakt."

Meest gelezen