Themabeeld. ©  DBA

Scouts en Gidsen Vlaanderen vinden algemeen alcoholverbod voor scoutskampen “een brug te ver”

Scouts en Gidsen Vlaanderen toont begrip voor de bezorgdheden van de lokale gemeenschappen waar kampen neerstrijken, maar een algemeen alcoholverbod voor één welbepaalde doelgroep is voor woordvoerder Jan Van Reusel “een brug te ver”. Hij pleit voor sensibilisering en dialoog met lokale overheden.

Bron: BELGA

Zaterdag berichtte de krant Le Soir dat de Waalse gemeenten Florenville, Chiny, Bouillon en Andenne deze zomer alcohol verbieden tijdens kampen van jeugdbewegingen. Volgens de burgemeester van Florenville, Caroline Godfrin, moesten de politie en de Waalse dienst voor natuur en bossen vorig jaar meerdere keren uitrukken omdat het misliep.

“Overal waar mensen samenkomen, of dat nu een festival, een camping of een jeugdkamp is, is het belangrijk dat rekening wordt gehouden met de omgeving. Dat dit niet steeds loopt zoals het zou moeten, dat er eens een pint te veel wordt gedronken of de muziek te luid staat, dat kunnen we aannemen”, reageert Van Reusel. 

Toch vraagt Van Reusel om “zeker niet te dramatiseren”. Er worden elke zomer zo’n 2.000 kampen georganiseerd, en slechts af en toe krijgt Scouts en Gidsen Vlaanderen melding van een incident. “Dit is zeker geen algemene trend”, beklemtoont de zegsman. Hij vindt het normaal dat er wordt opgetreden als er over de schreef wordt gegaan, maar een algemeen alcoholverbod tegen één specifieke doelgroep is “een brug te ver”. “We maken ons zorgen over stigmatiserende veralgemening. Dat beeld klopt absoluut niet. Is hier eigenlijk wel een wettelijk kader voor?”

Scouts en Gidsen Vlaanderen zal contact opnemen met de betrokken gemeenten en afspraken proberen maken. De organisatie beveelt sowieso haar scoutsgroepen aan om voorafgaand aan het kamp contact te leggen met de lokale overheden. Ook sensibiliseert ze de groepen in de aanloop naar de kampen om “ambassadeurs” te zijn die rekening houden met geluidsoverlast, afval of andere overlast voor lokale gemeenschappen. “We hebben tienduizenden in leiding met veel verantwoordelijkheidszin en engagement om graag geziene gasten te zijn met hun kinderen en jongeren”, verzekert Van Reusel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer