Kernkabinet bereikt akkoord: defensiebudget wordt opgetrokken tot 2 procent van bbp tegen 2035

Ons land zal het defensiebudget tegen 2035 optrekken tot 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarover heeft het kernkabinet van de federale regering een akkoord bereikt. Vooral partijen Groen en Ecolo lagen dwars, maar door zes voorwaarden aan de verhoging te koppelen, gaan ze nu wel akkoord. 

Samen met de andere NAVO-lidstaten engageerde ook België zich jaren geleden al voor een verhoging van het defensiebudget tot 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Nu is er ook een akkoord over binnen de federale regering.

"We weten zeer goed dat we in een nieuwe veiligheidssituatie zitten", kondigde premier Alexander De Croo (Open VLD) het akkoord aan op een persconferentie. "Door de oorlog in Oekraïne hebben we als Europese landen voor een stukje onze naïviteit afgeschud." 

"Gelukkig dat we vandaag deel zijn van een bondgenootschap van 30 landen die zich ertoe verbinden om mekaar te verdedigen", ging De Croo verder. "Nu, als je die bescherming wil genieten, moet je er natuurlijk ook een bijdrage toe bieden."

BEKIJK - "We willen meer return voor onze kmo's en onze maatschappij, bijvoorbeeld op het gebied van cyberveiligheid", zegt premier Alexander De Croo:

Videospeler inladen...

Als je die bescherming wil genieten, moet je er natuurlijk ook een bijdrage toe bieden

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Zes voorwaarden

Een akkoord bereiken, was geen gemakkelijke opgave. De regering-De Croo kwam eerder overeen om het defensiebudget op te trekken tot 1,54 procent van het bbp tegen 2030, maar nog een halve procent meer tegen 2035 lag voor Groen en Ecolo moeilijk. Beide partijen vonden dat er andere uitdagingen en behoeften waren in onze samenleving, zoals klimaatengagementen.

Voor Vooruit was 2 procent wel een "aanvaardbare doelstelling", indien er rekening gehouden werd met vier voorwaarden. Dat zijn er uiteindelijk zes geworden. "Dit is geen blanco cheque", verduidelijkte premier De Croo op de persconferentie. "Er zijn zeer duidelijke voorwaarden gesteld aan het significant opschroeven van onze investeringen en uitgaven in defensie."

  1. Er moet een betere integratie komen tussen de Europese landen. België dringt er op aan dat de landen meer gemeenschappelijke aankopen doen en beter samenwerken. 
  2. Het geld dat we investeren in defensie, moet onze bedrijven ten goede komen. Als we extra materiaal kopen, moeten we dat bijvoorbeeld niet bij bedrijven in de Verenigde Staten doen.
  3. De defensie-uitgaven moeten ten dienste staan van de volledige samenleving. Het gaat dan bijvoorbeeld over investeringen in cyberveiligheid. Dat is een taak voor defensie, maar daar kan de hele samenleving van profiteren.
  4. De uitgaven mogen niet ten koste gaan van andere domeinen, zoals klimaatdoelstellingen.
  5. De nota hulp aan de natie moet uitgebreid worden en ook melding maken van de bescherming van onze kritische infrastructuur.
  6. Het moet in een Europees kader gebeuren.

BEKIJK - Politiek journalist Bart Verhulst legt uit wat er precies beslist is:

Videospeler inladen...

Oppositiepartij N-VA is tevreden dat de federale regering beslist heeft om het defensiebudget te verhogen, maar uit wel bedenkingen. "Wij wilden naar 2 procent gaan tegen 2030. Dat was beter geweest. Maar er is nu een concreet plan waarmee premier De Croo naar de NAVO-top in Madrid kan gaan en dat is goed nieuws", zegt Kamerlid Theo Francken. "Over de voorwaarden verwacht ik toelichting in de Kamer en zullen we verder nog een debat houden. Ik zie daar niets onoverkomelijks in."

Het kernkabinet van de federale regering kwam bovendien overeen om tegen 2030 de ontwikkelingssamenwerking op te trekken van 0,4 tot 0,7 procent. Ze besliste daarnaast ook om de energiemaatregelen te verlengen tot het einde van het jaar. 

Meest gelezen