© Jef Matthee/Jan Van der Perre/Marc Herremans

Na ongeregeldheden provinciale domeinen Mol en Mechelen: Cathy Berx zit samen met uitbaters om probleemgevallen te weren

Na de overrompeling en ongeregeldheden door dagjestoeristen zaterdag in de provinciale domeinen Zilvermeer in Mol en De Nekker in Mechelen, bespreekt Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx een aantal maatregelen. Nog deze week wil ze samenzitten met de uitbaters van de provinciale domeinen om probleemzoekers voortaan makkelijker te weren.

Verkeerschaos en bezoekers die over hekken kruipen in recreatiepark Zilvermeer in Mol. Stevig duw- en trekwerk en zelfs vechtpartijen in provinciaal domein De Nekker in Mechelen. Voor de recreatieparken was het afgelopen weekend ook figuurlijk een hete zaterdag. Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx noemt de incidenten “zeer ernstig” en wil nog deze week samenzitten met de uitbaters van de recreatieparken om naar oplossingen te zoeken.

“Het gaat over de uitbaters van het Zilvermeer in Mol, De Nekker in Mechelen en De Lilse Bergen in Lille”, zegt Berx. “Ook de burgemeesters en politiediensten zullen betrokken worden. Een van de aandachtspunten is ervoor zorgen dat onze recreatieparken probleemzoekers makkelijker kunnen weren. De recreatieparken deden al veel inspanningen. Ter ondersteuning kunnen politieverordeningen voorzien in GAS-boetes en kunnen burgemeesters amokmakers een plaatsverbod opleggen. Recreatieparken kunnen ook elk apart zogenaamde zwarte lijsten aanleggen. Ze mogen ze wel niet uitwisselen. Bovendien zijn de private bewakingsdiensten met wie ze werken nog niet bevoegd om identiteitscontroles uit te voeren.”

Tickets op naam

Berx kijkt naar het voetbal, waar de Pro League in de toekomst ook tickets alleen op naam wil aanbieden. Met stewards die een sterker statuut krijgen. “Mijn vraag is of we dat systeem ook kunnen implementeren voor de toegang van recreatieparken, met respect voor de privacyregels.”

“Het blijft intriest en verwerpelijk dat een handvol personen een fijne dag uit verpest voor anderen”, gaat Berx voort. Wonderoplossingen zijn er helaas niet, zegt de gouverneur, die wel een aantal mogelijke voorstellen wil aftoetsen. “Maar voor ik daar verder over communiceer, wil ik eerst samengezeten hebben met alle betrokken partijen.”(grvr)

LEES OOK. Zilvermeer overrompeld door dagjestoeristen: verkeerschaos en enkele verhitte situaties aan ingang

LEES OOK. Maximumcapaciteit van De Nekker bereikt: honderden mensen keren teleurgesteld terug naar huis

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen