Brussels Airport schrapt alle vertrekkende passagiersvluchten

Er zal vandaag (maandag) geen enkel passagiersvliegtuig vertrekken vanop de luchthaven van Zaventem. Brussels Airport schrapt alle vertrekkende vluchten omdat de veiligheid van de passagiers en het personeel niet verzekerd is. De aanleiding is de nationale actiedag van de vakbonden, een groot deel van het veiligheidspersoneel van de luchthaven legt het werk neer.

Brussels Airport liet eerder zondag al weten dat er al 300 vluchten geschrapt waren. Dat kwam overeen met zowat 70 procent van de oorspronkelijk geplande vluchten. Maar later volgde de mededeling dat alle vertrekkende vluchten werden geannuleerd. "We kunnen de veiligheid van de reizigers niet garanderen", zei woordvoerster Nathalie Pierard.

"We hebben laat zondagnamiddag de informatie gekregen dat er maandag nog minder veiligheidspersoneel zal aanwezig zijn dan verwacht. Daardoor kunnen de wachttijden aan de veiligheidsscreening oplopen tot meer dan acht uur en misschien zelfs 20 uur bedragen. Dat is een onmogelijke situatie en dus werd de beslissing genomen om alle vertrekkende passagiersvluchten te annuleren."

Het veiligheidspersoneel legt het werk neer uit onvrede over de lonen en hoge werkdruk.

Normaal gezien kunnen er maandag wel passagiersvluchten landen, al zijn annulaties niet helemaal uitgesloten, zegt Pierard. Brussels Airport roept passagiers op om niet naar de luchthaven te komen en hun vlucht te herboeken via hun luchtvaartmaatschappij.  

Ook op dinsdag zijn nog lange wachttijden mogelijk wegens geannuleerde vluchten op maandag.

BEKIJK - "We hebben de beslissing genomen om de veiligheid van de passagiers en de medewerkers van de luchthaven te verzekeren", legt Nathalie Pierard van Brussels Airport uit:

Videospeler inladen...

Brussels Airlines, de grootste speler op de luchthaven, annuleert al zijn vluchten, op acht vluchten na die in Zaventem een tussenstop hebben. "Passagiers wiens vlucht is geannuleerd, worden vanavond nog op de hoogte gebracht via email. Wij doen er alles aan om met hen op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen", klinkt het bij de luchtvaartmaatschappij.

TUI Fly besliste eerder al om haar vluchten af te leiden naar de regionale luchthavens van Oostende, Luik en Antwerpen. "We annuleren geen vluchten. Ons doel is om alle reizigers op hun bestemming te krijgen", zegt woordvoerster Florence Bruyère.

Recht op alternatieve vlucht of terugbetaling

"Wie zijn vlucht geannuleerd ziet worden door de aangekondigde staking bij Brussels Airport, heeft recht op een alternatieve vlucht of terugbetaling", zei staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) eerder zondag al. 

Staatssecretaris De Bleeker roept consumenten op om hun rechten op te eisen wanneer ze daarvoor in aanmerking komen. Dat kan door direct contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij waarbij ze boekten. Ze wijst er wel op dat consumenten hun recht op schadevergoeding of terugbetaling kunnen verliezen wanneer ze zelf op zoek gaan naar een oplossing. Wie dus een vlucht zelf annuleert of omboekt, kan geen aanspraak maken op bovenstaande rechten. In die gevallen gelden de normale annulerings- of omboekingstarieven van de luchtvaartmaatschappij.

Meest gelezen