Edmond Cocquyt in café Trefpunt met de prijslijst
foto VRT NWS

Café in Gent heeft prijslijst in Belgische frank: "Oudere klanten rekenen om en krijgen het lastiger"

Het Gentse café Trefpunt heeft opnieuw een prijslijst in Belgische frank om klanten te helpen, ruim 20 jaar nadat de munt vervangen is door de euro. "Oudere klanten rekenen nog om, zeker nu de prijzen stijgen. We willen ze met de service helpen en roepen andere horeca-uitbaters op ons initatief te volgen", zegt Edmond Cocquyt van het Trefpunt. 

Het Gentse café Trefpunt heeft sinds kort een prijslijst met bedragen in euro én Belgische frank. Het initiatief komt er omdat oudere klanten, volgens het café, nog heel vaak omrekenen en dat niet altijd even vlot meer kunnen. "Het is een dienst voor hen", verklaart Edmond Cocquyt van café Trefpunt.  "Het is dankzij de babyboomers dat we staan waar we nu staan." Volgens Cocquyt zie je soms echt dat klanten diep nadenken. "Met deze prijslijst willen we dat aanpakken. De prijzen in Belgische frank staan in het rood naast die in euro. Dat is ook beter leesbaar." 

Ook horeca aan de kust moet opnieuw prijzen in Belgische frank tonen, er wonen heel veel oudere mensen

Edmond Cocquyt van het Trefpunt

Cocquyt roept ook andere horecazaken op om het voorbeeld van café Trefpunt te volgen. "Dit had eigenlijk al veel eerder moeten gebeuren. Op plaatsen waar veel oudere mensen wonen, is dit een noodzakelijke service. Ik roep de kustgemeenten op om dit ook te doen. Misschien moeten de prijslijsten er ook wat groter worden, op A3-formaat zodat mensen ze ook beter kunnen lezen", besluit Cocquyt. 

Bekijk hier de reportage uit Laat:

Videospeler inladen...

4 op de 10 Belgen rekenen nog om

Wat een promostunt lijkt, heeft wel degelijk een grond van waarheid. Uit een studie van de nationale banken van de eurozone blijkt dat 4 op de 10 Belgen nog altijd af en toe omrekenen van de euro naar Belgische frank. Het gaat dan voornamelijk over oudere mensen. Overal in Europa rekenen mensen nog om (3 op de 10), maar in België toch nog iets vaker. 

Bij grotere bedragen, bij aankoop van een wagen of een huis, rekenen mensen nog om

Geert Sciot, Nationale Bank van België

Hoe het komt dat mensen, 20 jaar na de invoering van de euro, nog omrekenen, is niet helemaal duidelijk. "Het is wel zo dat er zeker bij grote bedragen omgerekend wordt", legt Geert Sciot van de Nationale Bank uit. "Mensen kopen niet zo vaak een auto of een huis en ze grijpen terug naar een referentiekader dat ze kennen, in Belgische frank."

"Confronterend hoe duur alles is"

De prijslijst in het Trefpunt toont ook hoe de prijzen in de voorbije jaren zijn geëvolueerd. Cocquyt groeide zelf op met de Belgische frank. "Ik vind het confronterend om te zien hoe veel de prijzen gestegen zijn. Vroeger kon je met 1000 frank een hele avond uitgaan en je vrienden trakteren, nu is je avond met 25 euro rap gedaan", zegt Cocquyt. Het jonge barpersoneel en de jeugdige klanten in het café bekijken de prijslijst met verbazing. "Voor hen is dit wel raar, ze hebben de Belgische frank nooit gekend." 

Hieronder zie je de prijslijst:

Meest gelezen