Op de Sint-Truidersteenweg in Hasselt botste twee weken geleden een 64-jarige fietser tegen een openzwaaiend portier. De man overleefde de klap niet. ©  Tom Palmaers

OPROEP. Raakte je ooit gewond door te botsen tegen een openzwaaiend autoportier?

Hasselt -

In twee weken tijd gebeurden twee zware ongevallen in Limburg na een botsing tegen een openzwaaiend autoportier. “Wie uit de wagen stapt, moet áltijd controleren of hij niemand in gevaar brengt”, benadrukt woordvoerder Stef Willems van verkeersinstituut Vias.

Ruben Steegen

In de Neeroeterenstraat in Opoeteren knalde een 67-jarige fietser dinsdagavond tegen een plots openzwaaiende autodeur. De man kwam zwaar ten val en overleed aan de gevolgen. Twee weken eerder gebeurde in Hasselt een gelijkaardig ongeval, op de Sint-Truidersteenweg. Ook daar botste een fietser tegen de deur van een geparkeerde wagen. De 64-jarige man moest ter plaatse worden gereanimeerd, maar bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Jaarlijks vinden er in ons land gemiddeld 333 ongevallen plaats waarbij een fietser tegen een net geopende autodeur rijdt. “Maar dat is uiteraard een flinke onderschatting, want de overgrote meerderheid van die ongevallen wordt niet geregistreerd”, zegt Vias-woordvoerder Stef Willems, die benadrukt dat zowel bestuurders als passagiers uiterst alert moeten zijn wanneer ze na het parkeren de deur openen. “Eigenlijk zou je altijd eerst tot drie moeten tellen en nadenken of je potentieel iemand in gevaar brengt als je de deur opent. Een bekend hulpmiddeltje voor bestuurders is de zogenaamde ‘Dutch Reach’, waarbij je met de rechterhand de deur opent. Op die manier kijk je automatisch over de schouder heen.”

Botste jij al met de fiets tegen een openslaande autodeur? Laat het ons weten:

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer