Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

Truiens burgemeester Veerle Heeren, die voorstak tijdens vaccinatie, op lijst van eretekens: Kamer stelt uitreiking uit

Veerle Heeren, de Truiense burgemeester die voorstak tijdens de coronavaccinaties.Beeld Mine Dalemans

Volgende week zouden normaal gezien 31 politici een lintje krijgen van koning Filip, maar er heerst commotie over de uitreiking van de eretekens. Niet enkel de Leopoldsorde zelf, maar ook de benoeming van Veerle Heeren doet de wenkbrauwen fronsen. 

De Kamer heeft beslist om de uitreiking van de 31 eretekens uit te stellen, zo meldt Groen-­fractieleider Wouter De Vriendt. Tijdens de uitreiking zouden parlementsleden, oud-volksvertegenwoordigers en (ex-)ministers geridderd worden.

Gewezen Kamerlid en ex-minister Emir Kir en professor-emeritus en ex-volksvertegenwoordiger Francis Delpérée zouden bevorderd worden tot grootkruis in de Orde van Leopold II, maar ze willen niets te maken hebben met de beruchte vorst en weigeren bijgevolg het ereteken. De Orde dateert van 1900 toen Leopold II aan het hoofd stond van Congo-Vrijstaat.

Daarnaast komt ook commentaar op de benoeming van Veerle Heeren tot grootofficier in de Leopoldsorde. Ze werd als burgemeester van Sint-Truiden geschorst omdat ze voorstak bij de coronavaccinatie. De eretitels worden automatisch toegekend aan parlementsleden na een bepaald aantal jaren dienst. De lijst werd al in 2019 opgesteld, dus nog voor het schandaal.

Ook over de datum waarop de uitreiking zou plaatsvinden heerst verontwaardiging. De plechtigheid stond gepland op 30 juni, de Onafhankelijkheidsdag van Congo. De Kamer besliste daarom om de plechtigheid uit te stellen. Wanneer die plaatsvindt, is nog niet bekend. 

Het debat over de toekomst van de eretekens zal “ongetwijfeld” gevoerd worden in de bijzondere Kamercommissie die zich over het Belgische koloniale verleden buigt, zegt commissievoorzitter De Vriendt.