PFAS ontdekt op twee plaatsen in Aarschot

In Aarschot is op twee verschillende plaatsen PFAS ontdekt. Het gaat om een site op de Herseltsesteenweg en op de Gaston Geenslaan. Het onderzoek kwam er nadat de Vlaamse regering alle locaties met een mogelijke PFAS-vervuiling in kaart bracht. Volgens burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD) is er geen reden tot paniek

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) is de verzamelnaam voor een aantal organische verbindingen die van nature niet in het milieu voorkomen en schadelijk zijn voor de gezondheid. Vorig jaar besliste de Vlaamse regering om alle locaties met een verhoogd risico op PFAS-verontreiniging in kaart te brengen. Naar aanleiding van deze inventarisatie heeft Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) ook in Aarschot verkennende bodemonderzoeken uitgevoerd op een aantal locaties. Op de site aan de Herseltsesteenweg zijn daarbij verhoogde PFAS-waarden vastgesteld in het grondwater en de bodem. Voor de Gaston Geenslaan was dit enkel het geval in het grondwater.

De gevonden PFAS-verontreiniging in Aarschot is gelinkt aan activiteiten van de brandweer

Burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD)

Op de site in de Herseltsesteenweg was een aantal jaar geleden een brand en op de Gaston Geenslaan gaat het om het oefenterrein van de brandweer. "De gevonden PFAS-verontreiniging in Aarschot in gelinkt aan activiteiten van de brandweer. We weten dus vanwaar het komt, van brandblusschuim", aldus burgemeester Gwendolyn Rutten.

Een reden tot paniek is er volgens de burgemeester evenwel niet. "We maken een onderscheid tussen inwoners die in een straal van 100 meter en 500 meter rond de verontreinigde site wonen. Mensen die in een straal van 100 meter rond één van de sites wonen, zullen deze week nog een brief krijgen met informatie over de verontreiniging en over de voorzorgsmaatregelen. Zo raden we hen aan om geen groenten uit de tuin meer te eten en eitjes van hun kippen links te laten liggen." Mensen die in een straal van 500 meter rond een site wonen, worden opgeroepen om geen putwater meer te gebruiken.

Meest gelezen