AFP or licensors

Franse president Macron op zoek naar coalitiepartners: "Geen enkele partij kan nu zelf nog alleen regeren"

In een televisietoespraak heeft de Franse president Emmanuel Macron vanavond erkend dat zijn partij geen meerderheid meer heeft in het parlement. Daarom wil hij met de oppositie praten over een coalitie die het land kan regeren. Hij sluit wel een regering van nationale eenheid uit. 

Macron is een tijd geleden met vlag en wimpel herkozen als president. Zondag heeft de coalitie achter hem met de naam Ensemble ("Samen") echter haar meerderheid in het parlement verloren. Dat maakt het voor de president heel wat moeilijker om zijn ambitieuze regeerplannen door te drukken. Blijkbaar hadden nogal wat Fransen angst voor die plannen, vooral dan voor dat om de pensioenleeftijd op te trekken.

Ik heb begrepen dat het land verandering wil

De Franse president Emmanuel Macron

Vanavond heeft president Macron in een televisietoespraak toegegeven dat "geen enkele partij nu alleen kan regeren". "We hebben nood aan nieuwe compromissen, maar het zal tijd kosten om daarover overeenstemming te vinden", luidde het. "Ik heb begrepen dat het land verandering wil", zei de president op een ongewone bescheiden toon, maar hij heeft er vertrouwen in "dat de politieke leiders die ik recent gesproken heb de wil hebben om een politieke impasse te vermijden". 

Macron vertrouwt er dan ook op dat hij erin zal slagen om via een coalitie opnieuw een parlementaire meerderheid te verwerven. Een regering van nationale eenheid met alle grote partijen sluit hij evenwel uit. Macron zette wel de grote lijnen uit: dat zijn de koopkracht van de bevolking, de klimaatverandering en de tewerkstelling.

BEKIJK - Een fragment uit de speech van Macron met ondertitels:

Videospeler inladen...

Met wie wil Macron in zee?

Voor alle duidelijkheid: de alliantie Ensemble van president Macron is nog altijd de grootste fractie in het Franse parlement met 245 zetels, maar dat is een pak minder dan nodig voor de absolute meerderheid. Daarna volgt Nupes, een erg breed links samenwerkingsverbond dat de radicaal-linkse politicus Jean-Luc Mélenchon gesmeed heeft met de oude socialistische PS, de groenen en wat communisten en die hebben samen 131 zetels. Het radicaal-rechtse Rassemblement National (vroeger Front National) van Marine Le Pen is de derde met 89 zetels. Dat is minder dan de anderen, maar een forse vooruitgang.

Het lijkt er dus op dat de Franse kiezers Macron willen als president, maar hem anderzijds geen "carte blanche" willen geven om gelijk wat te doen en dan denken we vooral aan de geplande verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 65 jaar.

Wil Macron efficiënt regeren en dat wil hij uiteraard, dan zal hij een bondgenoot aan boord moeten hijsen. Mélenchon en Co lijkt nogal links en Macron wil zich ook niet verbranden aan een samenwerking met Le Pen. Blijft dan over: de handen in elkaar slaan met de centrumrechtse Les Républicains (de vroegere gaullisten). Die kunnen 61 zetels aandragen, voldoende voor een absolute meerderheid, maar de aloude conservatieve machtspartij heeft een zware dobber moeten incasseren en is misschien niet echt bereid om de kastanjes uit het vuur te halen.

Het kan dus alle kanten uit en iedereen weet ook dat Macron erg sluw is en best in staat is om een aantal mogelijke samenwerkingsverbanden uit elkaar te spelen. Vooral de linkse alliantie rond Mélechon omvat nogal wat mensen die elkaar niet kunnen luchten, maar dat geldt ook voor de andere formaties. In het verleden bleken "cohabitations" -samenwerkingsverbanden "van moetens" over de partijgrenzen heen- vaak erg nadelig voor minstens een van de partijen en bijna altijd in het voordeel van de zittende president die in het Franse model van de Vijfde Republiek sinds Charles de Gaulle altijd de "pole position" inneemt. 

Meest gelezen