Pakjesbussen bestaan vandaag al, maar een wettelijk kader ontbrak. Met een modernisering van de postwet wil minister De Sutter de pakjesbus nu aanmoedigen. © eSafe 

Na de brievenbus ook de pakjesbus: “Ideaal voor iedereen die niet in de stad woont”

Hasselt -

Steeds meer burgers hebben naast een brievenbus ook een pakjesbus, maar een wettelijk kader ontbrak. Met een modernisering van de postwet wil minister Petra De Sutter (Groen) de pakjesbus aanmoedigen.

Timmie van Diepen

Wie regelmatig op het internet pakjes bestelt, kent het wel: je verwacht je bestelling, maar net op het moment dat de bezorger langskomt, ben je niet thuis. Om te vermijden dat de zending retour gaat of de koerier later moet terugkomen, werd de pakjesbus bedacht: een brievenbus waar ook grotere pakjes in passen.

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) schat dat er vandaag al minstens 35.000 van die pakjesbussen zijn in Vlaanderen. “En wellicht is dat cijfer nog een onderschatting”, zegt woordvoerder Jimmy Smedts. “Vanuit de sector hebben we vernomen dat vandaag al 30 tot 50 procent van alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen met een pakjesbus wordt uitgerust.”

Minder uitstoot

Ondanks die duidelijk groeiende trend zaten de pakjesbussen nog altijd in een juridisch vacuüm. De verouderde postwet hield tot nu toe alleen rekening met gewone brievenbussen. Voor pakjesbussen waren er geen wettelijke regels. Dat zorgde voor onzekerheid bij producenten en kopers.

Minister Petra De Sutter. © Frank Bahnmuller

Federaal minister Petra De Sutter (Groen), bevoegd voor Telecommunicatie en Post, heeft nu een nieuw Koninklijk Besluit klaar om de postwet te moderniseren. “Een pakjesbus is perfect voor mensen die online winkelen en in landelijk gebied wonen”, zegt De Sutter. “Als ze niet thuis zijn, laat de bezorger de bestelling er in achter. Zo loop je geen thuislevering meer mis en worden er geen extra kilometers meer gereden om het pakje alsnog te bezorgen. Dat betekent minder tijdverlies en geen extra uitstoot. Volgens een studie van de Vrije Universiteit Brussel uit 2021 zijn thuisleveringen op het platteland immers duurzamer dan leveringen in ophaalpunten, terwijl dat in steden omgekeerd is. Dat komt omdat de grote afstand tot het ophaalpunt mensen vaak aanzet om een auto te gebruiken.”

Het nieuwe Koninklijk Besluit wordt vandaag goedgekeurd door de federale regering. De tekst legt specifieke regels vast voor pakjesbussen. Zo moeten ze voldoende beveiligd zijn, groot genoeg zijn om pakjes van minstens 33 bij 21 bij 12 cm te kunnen ontvangen en zichtbaar zijn zonder dat koeriers moeten zoeken. Als de pakjesbus ook dienstdoet als brievenbus, moet hij aan de grens van de openbare weg staan. Als er een aparte pakjesbus is, moet die tussen de openbare weg en de hoofdtoegang van het gebouw staan. De aanwezigheid van een aparte pakjesbus moet ook op de gewone brievenbus worden vermeld.

Noden veranderen

“We hopen dat naast de verplichte brievenbus de pakjesbus nu ook de standaard wordt”, zegt Leon Renson van het Waregemse bedrijf eSafe, een Belgische producent van pakjesbussen. Begin dit jaar bezocht minister De Sutter eSafe, net omwille van het groeiende belang van de sector.

Een pakjesbus met code. © eSafe 

“We zien vandaag een sterk groeiende trend en verkopen ieder jaar 40 procent meer, maar we hopen natuurlijk dit nog toeneemt, net omdat het op het platteland duurzamer is om thuisleveringen te laten doen”, zegt Renson. “Het is daarom goed dat de postwet wordt gemoderniseerd. De noden van de mensen veranderen immers ook. Terwijl het aantal verstuurde brieven vermindert, neemt de bezorging van pakjes toe.”

Volgens Renson moet een pakjesbus ook niet duurder zijn dan een gewone brievenbus. “Onze pakjesbussen gaan van 600 tot 1.800 euro, afhankelijk van het systeem. Zo hebben we bussen met mechanische valkleppen, maar er zijn er ook met een code die je kan meegeven met de bestelling of zelfs een videofoonverbinding, waardoor je vanop afstand via je smartphone toegang kan geven tot de bus.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer