rechten: NOS

Rob de Nijs trad een allerlaatste keer op in de Ziggo Dome in Amsterdam, in rolstoel en met tranen in de ogen

De Nederlandse zanger Rob de Nijs (79) heeft in de Ziggo Dome in Amsterdam een allerlaatste keer op het podium gestaan. Nog voor er één noot gespeeld werd, kon De Nijs rekenen op een staande ovatie.

De Nijs gaf zijn laatste optreden voor een Vlaams publiek vorig jaar in november in het Sportpaleis van Antwerpen. De Nederlandse (hit)zanger heeft de ziekte van Parkinson en optreden is niet langer evident. Een fragiele De Nijs zong een hele avond vanuit zijn rolstoel en pinkte regelmatig een traantje weg.

De platen die ik wilde maken, heb ik gemaakt
Rob de Nijs aan NOS

Fans op sociale media zijn het unaniem eens en spreken van ronduit "kippenvel" na het concert. "Ik zing hierna, dat is de bedoeling althans, niet meer voor publiek. De platen die ik wilde maken, heb ik gemaakt. Dus ik ben eigenlijk een volstrekt gelukkig mens", had De Nijs vooraf aan de openbare omroep NOS verteld.  Hij bracht in de Ziggo Dome met plezier "Malle Babbe", "Ritme van de regen"en "Banger hart", hits die met het grootste gemak door het enthousiaste publiek werden meegezongen.

Het afscheidsconcert '"t Is mooi geweest" van De Nijs had op 10 april moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld omdat hij corona had. Gastoptredens in Amsterdam waren er onder anderen van Claudia de Breij, Trijntje Oosterhuis, Paskal Jakobsen en Waylon.

Rob de Nijs wordt de eerste popster ooit van Nederland genoemd. De Nederlandse zanger, en voormalige vrouwenmagneet, was een hitmachine met klassiekers als "Ritme van de regen", "Malle Babbe", "Het werd zomer" en "Alles wat ademt". Zijn carrière overspande 60 jaar met 40 albums. De Nijs zong vaak over de liefde en kende zelf een vrij hobbelig liefdesparcours, breed uitgesmeerd in de sensatiepers.  

Meest gelezen