Stad Genk bekijkt of everzwijnen gevangen kunnen worden met kooien: "We krijgen steeds meer klachten"

De stad Genk gaat alle mogelijke middelen onderzoeken om de everzwijnenplaag in te dijken, want de klachten blijven toenemen. Zo wordt bekeken of everzwijnen gevangen kunnen worden met kooien. De stad wil ook meer communiceren naar de inwoners over hoe je moet omgaan met everzwijnen. 

De stad Genk kampt met een overpopulatie aan everzwijnen en wil concrete maatregelen. De stad heeft daarover een overleg gehad met de everzwijnencoördinator, het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en de jagers. "De bedoeling is om een kooi te installeren op een plek waar zo weinig mogelijk mensen komen, waar je voer instopt dat everzwijnen aantrekt", zegt schepen Toon Vandeurzen (CD&V). "Als er everzwijnen in zitten, kan je de poort vanop een afstand dicht doen en dan kan je met een jager ter plaatse komen om het dier te schieten."

Door afval te laten rondslingeren in onze tuin of in de bermen, komen de dieren nog dichter bij de huizen

Toon Vandeurzen, schepen van Duurzaamheid in Genk

De stad staat trouwens ook open voor de jacht op everzwijnen met pijl en boog. Als Vlaanderen dat toelaat, wil Genk dat graag uitproberen.  

Vandeurzen benadrukt wel dat jagen maar een deel van de oplossing is. Daarom komt er ook een nieuwe campagne om de inwoners te sensibiliseren over hoe je moet omgaan met everzwijnen: "We gaan ze moeten blijven informeren over hoe die beesten leven, waar je moet op letten als je ermee in contact komt", gaat Vandeurzen verder. "Zo worden everzwijnen aangetrokken door afval dat mensen laten rondslingeren in hun tuin of in de bermen. Daardoor komen de dieren nog dichter bij de huizen."

Meest gelezen