Outsourcing Europese informatica komt steeds vaker in Moldavië terecht

De informaticasector van Moldavië heeft het voorbije jaar voor 350 miljoen dollar aan producten en diensten geëxporteerd. Dat bedrag vertegenwoordigt een vervijfvoudiging tegenover vijf jaar voordien. Dat heeft Sergiu Gaibu, de Moldavische minister van Economische Zaken, gezegd. De belangrijkste exportmarkt van de Moldavische informaticasector is de Europese Unie.

Moldavië is een van de armste landen van Europa, maar zijn informaticasector heeft een bijzonder snelle groei gekend.

IT Park Moldova

Om de sector te ondersteunen werd in de hoofdstad Chisinau door de toenmalige regering het IT-Park Moldova geopend. Dat initiatief is volgens minister Gaibu een van de belangrijkste redenen achter de snelle groei gebleken. Vandaag zijn bij het project 1.200 bedrijven betrokken. Al deze ondernemingen betalen een vaste inkomstenbelasting van 7 procent.

“Informatica is een van de meest ontwikkelde en dynamische sectoren van de Moldavische economie”, verduidelijkt minister Gaibu. “Deze industrie vertegenwoordigt inmiddels al 3,5 procent van het totale bruto binnenlands product van het land.” De minister voegde eraan toe dat 85 procent van de productie van het IT Park Moldova wordt geëxporteerd. De belangrijkste bestemmingen daarbij zijn de Europese Unie, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada.

Er zijn volgens Gaibu verschillende redenen waarom de Moldavische informaticasector in de Europese Unie een grote afzet vindt. “In eerste instantie is er de geografische nabijheid”, merkt de minister op. “Daarnaast zorgen ook een aantal gemeenschappelijke taalkundige en culturele kenmerken voor een gemakkelijke communicatie.”

“Tenslotte is er ook de constante vraag naar outsourcing die in de Europese Unie moet worden vastgesteld. Het is voor Europese bedrijven immers veel winstgevender om software en andere informaticaproducten in andere landen aan te schaffen dan om een eigen ​​staf van programmeurs in dienst te houden.”

“Moldavië vertegenwoordigt slechts een kleine afzetmarkt”, benadrukt ook Svetlana Demchukova, productmanager bij Fintechlab, een onderneming die in het IT Park Moldova actief is. “Er is dus weinig potentieel. Om een gezonde groei te kunnen realiseren was een export naar de Europese Unie noodzakelijk.”

Demchukova geeft aan dat zakendoen met de Europese Unie weliswaar winstgevend is, maar tegelijkertijd ook een complex karakter heeft. Daarbij verwijst ze naar de vele audits die door verschillende geledingen van de Europese Unie aan het bedrijf worden opgelegd.

Auto en hypotheek

Demchukova zegt verder dat het bedrijf zijn medewerkers Europese salarissen betaalt. “Nieuwkomers hebben een maandloon tussen 600 euro en 1.000 euro”, merkt ze op. “Bij ervaren specialisten kan dat bedrag echter tot 4.000 euro per maand oplopen.”

“Met een dergelijk salaris is het voor jonge professionals in Moldavië mogelijk een ​​auto te kopen, een hypotheek af te sluiten en op reis te gaan. In een lidstaat van de Europese Unie zou dat inkomen grotendeels door belastingen worden afgeroomd.”

Volgens cijfers van IT Park Moldova wordt in de Moldavische informaticasector gemiddeld een maandloon van 1.500 euro tot 1.700 euro betaald. Dat is ruim drie keer hoger dan het landelijk gemiddelde. Een lid van het Moldavische parlement heeft een maandinkomen – toeslagen niet meegerekend – van ongeveer 900 euro.

De Moldavische informaticamarkt profiteert ook van de problemen die de Europese Unie ervaart om aan de groeiende vraag naar gekwalificeerde specialisten te voldoen. Een rapport van marktonderzoeker Eurostat toonde twee jaar geleden dat minstens 55 procent van de bedrijven uit de Europese Unie moeilijkheden ondervonden om informaticaspecialisten aan te trekken.

Dit kan een belangrijke bedreiging vormen voor de doelstellingen die de Europese Unie in zijn streven naar digitale transformatie wil realiseren. De EU wil namelijk tegen eind dit decennium minstens 20 miljoen informaticaspecialisten herbergen.

“De Moldavische informaticabedrijven kunnen diverse troeven uitspelen”, geeft minister Gaibu nog aan. “De sector heeft immers een grote expertise en levert producten van hoge kwaliteit af, waarbij bovendien de kosten beperkt gehouden kunnen worden.”

“Er zijn echter ook een aantal zwakke punten”, erkent de minister. “De meeste informaticabedrijven hebben een beperkte omvang. Daarmee is het voor hen vaak onmogelijk om grote projecten op te zetten.”

Meer