‘Sfeer van intimidatie’ legt trein in Mechelen stil

Na het voorval zijn agenten mee opgestapt op de volgende trein naar Brussel. © Joris Herregods

Tweehonderd jongeren kregen woensdagavond geen toegang tot de trein van Mechelen-Nekkerspoel richting Brussel. De conducteur weigerde de passagiers omdat er ‘een sfeer van intimidatie’ hing op het perron.

Dario Van Fleteren

Het incident vond plaats om 20.30 uur in het station Mechelen-Nekkerspoel. ‘Er stonden een heleboel mensen op het perron die duidelijk aangaven dat ze niet wensten gecontroleerd te worden’, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Het zou gaan om een tweehonderdtal jongeren die net een bezoek aan het recreatiedomein de Nekker achter de rug hadden.

Crols omschrijft dat er ‘een sfeer van intimidatie’ hing, waardoor de conducteur de passagiers weigerde. De trein werd uiteindelijk geschrapt en de lokale politie kwam ter plaatse. De jongeren namen een volgende trein naar de hoofdstad. Volgens VRT NWS is de conducteur van plan om klacht in te dienen.

Veiligheid al langer probleem

Het is niet de eerste keer dat er incidenten zijn met lastige jongeren op het openbaar vervoer. Vorige maand sneuvelde er nog een ruit van een De Lijn-bus in Gent. Diezelfde jongeren trokken op de trein dan nog eens onterecht aan een noodrem. De Lijn pleitte daarom voor meer politieaanwezigheid op zijn bussen richting het Gentse recreatiedomein de Blaarmeersen. De spoorwegen riepen op om streng op te treden tegen dergelijke incidenten. Personeel van het openbaar vervoer wordt gemiddeld dertien keer per dag geconfronteerd met agressie.

De NMBS bespreekt plannen om de veiligheid op haar treinen gedurende de zomermaanden te verbeteren. ‘Een goede samenwerking tussen de NMBS-veiligheidsdienst Securail, de spoorwegpolitie en de lokale politie maken dat mogelijk’, legt Crols uit. Bovendien werft Securail meer personeel aan. ‘Ongeveer 60 procent van de nieuwe vacatures is ingevuld. We zijn volop bezig met rekrutering.’ Crols wijst ook naar de individuele verantwoordelijkheid van reizigers. ‘Soms zit het probleem gewoon bij het gedrag van bepaalde passagiers’, zegt hij. ‘Wij doen wat we kunnen.’

Provinciedomein De Nekker lanceerde intussen ook plannen om amokmakers te weren. Na opstootjes in het weekend moeten bezoekers voortaan online een ticket aankopen. Dat kan in groepen van maximaal tien persoon. Wie een ticket koopt, wordt ook aan een identiteitscontrole onderworpen. De gedeputeerde van het recreatiedomein pleit voor een centrale databank van amokmakers bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).