IN BEELD. Week van de eclair gaat vandaag van start: 12 originele versies die je wil geprobeerd hebben
Van zaterdag 17 juni tot en met zondag 25 juni vindt de vijfde editie van de Week van de Eclair plaats. Over heel ons land zetten bakkers en patissiers het langwerpige gebakje voor de gelegenheid extra in de kijker. Ze voegen er fruit aan toe, maken het in de vorm van een dier of transformeren het tot een hartige versie. Vorig jaar passeerden zelfs broodjes en een vol-au-vent-versie. Wij zetten 12 opvallende eclairs op een rijtje. In welke bakker passeer jij dit weekend?
De eclair ontstond vermoedelijk al in de 19de eeuw in Frankrijk. Over wie het gebakje precies uitvond, heerst nog altijd discussie. Wat we wel weten is dat een eclair traditioneel uit een lange sliert gespoten soezendeeg bestaat, die is gevuld met authentieke banketbakkersroom. Het geheel wordt afgewerkt met een streep glanzende chocolade of glazuur. Aan die formule geven bakkers over het hele land voor de Week van de Eclair hun eigen interpretatie. En dat leidt tot verrassende resultaten.
Meloclair
Klassieke melocakes in een eclair-jasje. “Het gebakje is gevuld met een fijn laagje praliné feuilletine en afgewerkt met toefjes natuur guimauve. Alles wordt overgoten met chocolade en afgewerkt met bladgoud.”
Waar? Bakkerij Decock. Langestraat 608, 400 Oostende
Videeclair
Bij diezelfde bakker bots je ook op hartigere eclairs, zoals deze videeclair. Ook exemplaren met ham en meloen sieren de toog. Het is eens wat anders.
Waar? Bakkerij Decock. Langestraat 608, 400 Oostende
Pistache-eclair
Fan van pistache? Dan is deze eclair met pistachecrème en frambozen misschien wel iets voor jou.
Waar? Bakkerij Beersemans. Vrijheid 3, 2370 Arendonk
Veirken
Afgelopen zondag werd er in Sint-Gillis een bronzen varken van maar liefst 400 kilogram onthuld. Om dat én de Week van de Eclair te vieren, werd de eclair omgetoverd tot een varkentje. “Het varken is gemaakt van marsepein, de rest is een gewone eclair.”
Waar? Bakkerij Benth. Burgemeester Potiaulaan 4, 9200 Dendermonde
De Blauwe Studie
Kunstenares Stéphanie Poppe ontwierp een chocoladedecor gebaseerd op het Delfts blauw en de bloemstillevens uit de 17de eeuw. “De eclair bevat blauwe bessen, mascarponeroom van violet en blauwebessenconfituur”, klinkt het bij Patisserie Blanckaert.
Waar? Patisserie Blanckaert. Maastrichterstraat 62, 3700 Tongeren
Snickers
Aanrader voor de fans van snickerrepen. Deze krokante eclair is gevuld met een Bahibé chocolade cremeux. Bovenop vind je een karamel van gezouten pindanootjes die zijn ondergedompeld in melkchocolade. “Ik kies voor gezouten pindanootjes, omdat een beetje zout in de patisserie net dat tikkeltje meer geeft”, zegt patissier Philippe Buntinx.
Waar? Atelier Buntinx. Rotemerlaan 18, 3680 Maaseik
Eclabrikoos
Een eclair in een verrassend jasje van abrikoos-rozemarijn, vanillecreme en verse abrikozen. Een smaakbommetje!
Waar? Patisserie Meremans. Oudebaan 24, 1790 Affligem
Rocher
De naam verklapt het al: een ferrero rocher in eclairvorm. Wie fan is van hazelnootpasta, zal waarschijnlijk ook houden van deze rocher-eclair gevuld met een luchtige hazelnootcrème en afgewerkt met karamel.
Waar? Patisserie Pauwels. Rijksweg 174, 8710 Wielsbeke
Pina Colada
Breng de zomer in huis met een pina-colada-eclair. “Gevuld met kokoscréme en afgewerkt met gekarameliseerde ananas en meringue.”
Waar? Patisserie Gerdy. Groenestraat 191, 8210 Zedelgem
The Italiano
Wie zegt dat eclairs met soezendeeg en banketbakkersroom moet worden gemaakt? ‘The Italiano’ is een broodje in de vorm van een eclair, belegd met onder meer parmaham.
Waar? Bakkerij Andries. Zilvermeeuwstraat 4, 2170 Antwerpen
Vanille-invasie
“Double the vanilla, double the fun”, moeten ze bij De Brooderij gedacht hebben. Het is een eclair met choux-beslag, vanillepudding, vanillecreme en een heerlijk krokantje erop.”
Waar? De Brooderij. Dudzeelse Steenweg 66, 8000 Brugge
De kers op de eclair
Bij Van Eynde Bakkerij zetten ze dan weer in op hun grote favoriet bij de klanten: de pistachio met een crème van pistache en verse kersen. “Dit is een van de favorieten bij onze klanten.”
Waar? Van Eynde Bakkerij. W. De Vochtstraat 7, 2870 Puurs
DISCLAIMER. Deze beelden en versies zijn afkomstig van de Week van de eclair van vorig jaar. Een update met de nieuwste varianten volgt snel. De bakkers in kwestie nemen dit jaar opnieuw mee, dat is bevestigd door de organisatie.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?