CHECK - Chinese staatskrant verspreidt beelden van vakbondsbetoging in Brussel als protest tegen NAVO

De Chinese staatskrant "Global Times" gebruikt beelden van de vakbondsbetoging in Brussel van afgelopen maandag als bewijs voor een betoging tegen de NAVO, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. De video is al meer dan 1 miljoen keer bekeken. 

"Tienduizenden protestanten kwamen op 20 juni in Brussel op straat. Ze roepen "Stop NAVO", uiten hun woede over de stijgende prijzen en veroordelen de NAVO-landen voor het geven van wapens aan Oekraïne." Die boodschap plaatst de Chinese staatskrant Global Times bij een video met beelden van de recente vakbondsbetoging in onze hoofdstad vandaag op Twitter. De krant wil laten uitschijnen dat het hier om een betoging tegen de NAVO gaat, in plaats van een vakbondsbetoging. De video is al meer dan 1 miljoen keer bekeken op Twitter.

Maandag hebben de vakbonden een nationale manifestatie gehouden voor meer koopkracht en tegen de loonnormwet. Volgens de politie waren er 70.000 deelnemers, de vakbonden spraken over 80.000. Op de beelden die de Chinese krant verspreidt, is duidelijk te zien dat het om de vakbondsactie gaat. Je hoort ook niemand "Stop NAVO" roepen zoals wel wordt beweerd.

Tegen NAVO

Waarom de krant de beelden uit zijn context haalt, heeft waarschijnlijk te maken met uitspraken van de Chinese president Xi Jinping. In februari bijvoorbeeld hebben Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin zich in een gezamenlijke verklaring verzet tegen "elke toekomstige uitbreiding van de NAVO". Poetin was toen in Peking voor de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen en voor gesprekken met "vriend en strategische partner" Xi. 

Ook gisteren stelde president Xi Jinping nog dat hij tegen "een uitbreiding van de NAVO" is op een bijeenkomst van de BRICS-landen. De BRICS-landen bestaan uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. China steunt zo Rusland in de oorlog met Oekraïne en keert zo ook het Westen de rug toe.

Opvallend: de staatskrant verwijst in zijn tweet naar de bron van de beelden, het account Fifty Shades of Whey deelde op 20 juni als eerste de video. In tegenstelling tot Global Times, vermeldt deze Twitteraar wel de juiste context. Hij verwijst zelfs naar een artikel van persagentschap Reuters over de nationale vakbondsbetoging. 

China en zijn staatsmedia maken zich vaker schuldig aan het verspreiden van desinformatie. Zo stuurde de Global Times in maart nepnieuws over India de wereld in. In een tweet beweerde de krant dat de toren Qutb Minar in New Delhi verlicht werd met de kleuren van de Russische vlag. Het zou moeten uitschijnen dat het land Rusland steunt in het conflict met Oekraïne. In werkelijkheid had de verlichting van de toren niets met Rusland te maken.

Conclusie

  • De Chinese staatskrant Global Times verspreidt beelden van "een betoging tegen NAVO in Brussel", maar dat klopt niet.
  • In werkelijkheid gaat het om beelden van de nationale vakbondsbetoging van afgelopen maandag in onze hoofdstad.
  • Dat de krant de beelden in een andere context plaatst, heeft waarschijnlik te maken met het feit dat China Rusland steunt in zijn conflict met Oekraïne en meer algemeen met het Westen.
  • We beoordelen de stelling dat beelden van de nationale vakbondsbetoging eigenlijk een betoging tegen de NATO tonen dan ook als niet waar.
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Meest gelezen