Rutten (Open VLD) is het ‘helemaal eens’ met stelling Vlaams Belang over IS-vrouwen

Met haar bericht lijkt Gwendolyn Rutten zich tegenover partijgenoot De Croo te plaatsen. ©  Belga

Premier Alexander De Croo (Open VLD) kreeg N-VA en Vlaams Belang over zich heen voor de repatriëring van Belgische vrouwen en kinderen uit IS-gebied. Een tweet van Gwendolyn Rutten deed daar nog een schepje bovenop.

Peter De Lobel

‘Een tweede kans? De slachtoffers krijgen ook geen tweede kans!’ Barbara Pas (Vlaams Belang) pikte in de Kamer direct in op het antwoord van premier Alexander De Croo (Open VLD) op haar vraag over ‘terugkeer van IS-gangsters’ (sic). Door haastwerk bij de diensten van het parlement werd die titel van haar mondelinge vraag letterlijk gecopy-pastet in het overzicht. Het vatte wel meteen de standpunten. Terwijl De Croo sprak over ‘een laatste kans die deze vrouwen met beide handen grijpen om hun leven op te nemen en zich te integreren in de samenleving’. Daarbij had hij het voor alle duidelijkheid over twee vrouwen die vorig jaar teruggehaald werden en intussen op vrije voeten zijn.

Voor de oppositie van N-VA en Vlaams Belang was het één pot nat. Zowel Pas als N-VA-Kamerlid Koen Metsu kanten zich vierkant tegen zowel de vorige als de huidige operatie. ‘Een fiasco, een totale mislukking’, aldus de N-VA’er. Pas vond dat de vrouwen ‘berecht moeten worden in de regio waar ze hun gruweldaden hebben begaan’. ‘Ze zijn wetens en willens naar daar gegaan, ze moeten de gevolgen dan ook daar maar dragen.’

Opvallend, een tweet van Pas met diezelfde boodschap werd enkele uren later geretweet door Gwendolyn Rutten, Vlaams parlementslid en ex-Open VLD-voorzitter. ‘Awel, ik ben het helemaal eens met deze stelling’, schreef Rutten. ‘Trek de lijn, verdedig je eigen waarden en stel mensen verantwoordelijk voor de gevolgen van hun eigen beslissingen.’ Ze voegde er wel aan toe dat dit best door een internationaal gerechtshof moet gebeuren, wat er voor Syrië niet is. Rutten, tevens burgemeester van Aarschot, was donderdagavond wegens verplichtingen op de gemeenteraad nog niet bereikbaar voor commentaar.

Met haar bericht lijkt ze zich wel tegenover partijgenoot De Croo te plaatsen, die als premier ’s middags de regeringsaanpak verdedigde. ‘We doen dit op basis van feiten en analyse van professionelen, niet op basis van emoties en ophitsing. Dit gaat om een kans geven aan kinderen van minder dan 12 jaar, in plaats van ze heel hun leven in een gevangenenkamp op te sluiten.’ De repatriëring vanuit Syrië gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag en de vrouwen gingen direct naar de gevangenis. Het jeugdparket ontfermt zich over de kinderen. De Croo citeerde het orgaan voor de dreigingsanalyse Ocad, dat zegt dat de repatriëring de ‘beste garantie biedt’ om de vrouwen goed op te volgen.

De premier verweet de oppositie niet consequent te zijn. Als mensen die hier illegaal zijn strafbare feiten plegen, dan sturen wij hen terug naar hun land van herkomst, zei hij. ‘Dat is beleid waar u trouwens zelf achterstaat. Maar als het gaat om onze onderdanen dan wil u plots niet meer. Maar zo gaat het niet. De rechtsstaat werkt in twee richtingen.’ Nederland en Duitsland voeren op dezelfde manier beleid, voegde hij er nog aan toe.

Over de opvolging van de veroordeelde IS-vrouwen benadrukte De Croo dat justitie oordeelt of ze nog een gevaar zijn voor de samenleving en indien niet, ze worden vrijgelaten uit de gevangenis en verder begeleid.