Een installatie die onderdeel is van Nord Stream 1 in het Duitse Lubmin.
Volledig scherm
PREMIUM
Een installatie die onderdeel is van Nord Stream 1 in het Duitse Lubmin. © REUTERS

Waarom alarmfase voor gasbevoorrading in Duitsland ook slecht nieuws is voor ons land

“We moeten nu gas besparen om de winter door te komen”, klinkt het bij de Duitse minister van Economie Robert Habeck. Als eerste Europees land kondigde Duitsland de alarmfase af in het noodplan voor gasbevoorrading. Aanleiding is de verminderde toevoer vanuit Rusland en de vrees dat de kraan binnenkort volledig dichtgaat. Maar hoe zit het in België? Ook voor ons land zijn er gevolgen. “Het grootste risico is dat Duitsland solidariteit vraagt aan z’n buurlanden.”

179 reacties

  • Stefanie van Dijk

    2 jaar geleden
    Triest om te lezen dat velen alweer vergeten zijn wie deze oorlog gestart is en waarom... had het op z'n beloop gelaten dan was het al over geweest... Denken jullie dat echt? Ik denk eerder dat deze machtsbeluste persoon dan zijn volgende 'landje pik' actie al had ingezet en zo door tot ie bij ons aan de grens staat. Maar nu het ons direct treft vervalt alle menselijkheid tegenover de Oekrainers: ga jullie schamen!
  • ivan de ridder

    2 jaar geleden
    Poetin had de gaskranen sowieso dichtgedraaid, ongeacht of de EU zich zou mengen in de oorlog of niet. Men vergeet nogal snel de geschiedenis en om welke schaal het hier draait. Poetin zoekt afleiding voor het falend beleid in eigen land en is met China in zee gegaan. Het grote doel is het westen in zijn geheel te destabiliseren. Als Oekraïne na dag 1 viel, waren de andere Balkan landen de directe volgende in lijn voor een Russisch 'bezoek'.
  • Michel Cools

    2 jaar geleden
    Je oogst wat je zaait. Hoelang gaan ze de burgers nog gijzelen met al hun domme ondoordachte beslissingen? Mocht je zulke beslissingen nemen als goede huisvader, dan wordt je per onmiddellijk geïnterneerd ! Iedereen wil op een goed blaadje staan met het grote Amerika, maar ze vergeten dan wel dat datzelfde grote Amerika GEEN gas of olie nodig heeft van diezelfde agressor !
  • Anoniem

    2 jaar geleden
    Ronny Ooijen, probeer ook eens eerlijk te communiceren, in De Tijd stond een artikel toen de woonbonus gestemd werd. "De woonbonus is op termijn onbetaalbaar enkel voordelig voor de verkopers en immo makelaars", de meerprijs van de woning krijg wordt betaalt de gemeenschap. Dienstencheque, de groene stroomcertificaten idem. Niets is gratis, elke cent die cadeau gedaan wordt daar werkt iemand voor. Twintig jaar links beleid, de apparatchiks worden rijker en haat en afgunst tussen de bevolking.
  • Leo Mariën

    2 jaar geleden
    Klopt Geert Boucquez en dat gaat nog veel verder dan dat. Mensen worden nu massaal batterijen aangeprezen om zo tekorten op te kunnen vangen. Gemiddeld hebben Westerse landen 2 maanden aan olie- en gasreserves. Voor elektriciteit is dat... 2 uur. Om voldoende batterijen te voorzien om de EU 2 dagen van elektriciteit te kunnen voorzien, zou de Tesla Giga fabriek op volle toeren moeten draaien gedurende ...1000 jaar. Om ca. 0,5 kg aan olie op te slaan is er ca. 27kg aan batterijen nodig.