Videospeler inladen...

Premier Alexander De Croo (Open VLD): "Dit is niet het moment voor leuke ideetjes van partijvoorzitters"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) maakt zich sterk dat de ballonnetjes die verschillende partijvoorzitters de afgelopen tijd hebben opgelaten niet op de regeringstafel zijn gekomen en dat de komende tijd ook niet zullen doen. “Daar is het vandaag niet het moment voor”, zegt hij in “Terzake”. Samen met zijn vicepremier Vincent Van Quickenborne hoopt De Croo voor het zomerreces wel te kunnen landen met het belangrijke dossier van de pensioenhervorming.

Ecolo dat elke 25-jarige een startkapitaal van 30.000 euro wil geven. PS-voorzitter Paul Magnette die jongeren tussen 18 en 25 jaar een basisinkomen wil geven. En MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez die iedereen een basisinkomen van 1.000 euro wil geven. Het zijn allemaal ideeën die de afgelopen maanden voorbijkwamen in de media. Maar geen enkel van die ideeën is op de regeringstafel gekomen, zegt premier De Croo.

Dure ideeën zijn het ook, die ettelijke miljarden zouden kosten. En dat terwijl de federale begroting al diep in het rood staat. Dit jaar zou het tekort in het huishoudboekje van Vadertje Staat oplopen tot 4,5 procent van het bbp, ruim 24 miljard euro. 

Daarom zegt de premier dat hij de bovengemelde ideeën ook niet op de regeringstafel zal laten komen. “Daar zijn de middelen niet voor en het zijn ook geen maatregelen die naar de echte pijnpunten van vandaag gaan”, zo zegt de premier in het tv-programma “Terzake”. “Ik kan partijvoorzitters niet tegenhouden om leuke ideetjes te hebben, maar daar is het vandaag niet het moment voor.”

Videospeler inladen...

Volgens de eerste minister is het daarentegen wel het moment om de lage werkzaamheidsgraad in ons land omhoog te krikken. Nu zit die op 71 procent, tegen 2030 is het de ambitie om die naar 80 procent te krijgen.

Daartoe heeft de regering vorige week - eindelijk - de arbeidsdeal beklonken. Die is bedoeld om meer mensen aan het werk te krijgen. Maar een volgend luik, om mensen langer aan het werk te krijgen, is de pensioenhervorming. Die is nog altijd niet rond, maar premier De Croo hoopt die voor 21 juli, het begin van het zomerreces, rond te hebben. 

Videospeler inladen...

Vicepremier Vincent Van Quickenborne (ook Open VLD) hoopt dat de regering voor 21 juli niet alleen de pensioenhervorming rond zal hebben, maar ook zal landen met het dossier over de verlenging van de levensduur van de kerncentrales en de onderhandelingen daarover met uitbater Engie. 

Van Quickenborne hoopt dat Open VLD hiermee kan tonen dat de federale regering vooruitgang boekt en dat dit op termijn zal lonen voor zijn partij. Dat zei Van Quickenborne in “De afspraak op vrijdag”:

Videospeler inladen...

Van Quickenborne geeft grootmoedig toe dat zijn partij in de peilingen een prijs betaalt voor de regeringsdeelname. “Maar als je in de cockpit van een regering zit, moet je je verantwoordelijkheden nemen en de mensen door moeilijke tijden sleuren. Dat is onze opdracht.” 

Van Quickenborne zegt echter dat peilingen op dit moment niet relevant zijn voor zijn partij. “Die zijn pas relevant als er verkiezingen zijn. Nu moet de regering bewijzen dat ze het verschil kan maken.”

Laat ons eerst door de storm gaan (...) en daarna is het aan de mensen om te kiezen en hun oordeel te geven.

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Eenzelfde teneur is te horen bij zijn partijgenoot, premier De Croo. “Ik ben niet ganse dagen bezig met naar mijn navel te kijken. Er wordt van mij verwacht dat ik oplossingen bied." 

"Deze regering leidt ons land op een rustige, standvastige manier, in een zeer moeilijke periode. Dat is wat de kiezer van mij mag verwachten. Laat ons eerst door de storm gaan (...) en daarna is het aan de mensen om te kiezen en hun oordeel te geven.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen