Björn in the USA - 50 jaar geleden maakte Roe v. Wade abortus in de hele VS legaal, een historisch arrest dat vandaag niet meer bestaat

Vandaag is het 50 jaar geleden dat het Hooggerechtshof in de VS het zogenoemde Roe v. Wade-arrest uitsprak en zo abortus in alle staten legaal maakte. Dat recht bestaat niet langer landelijk: vorig jaar schafte datzelfde Hooggerechtshof het arrest weer af. Onze Amerikacorrespondent Björn Soenens maakte daar toen een podcast over, die we jou naar aanleiding van deze verjaardag opnieuw aanbieden.

22 januari 1973 was niks minder dan een mijlpaal in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Die dag sprak het Hooggerechtshof, het hoogste rechtsorgaan van het land, zich uit over abortus in de zaak van Roe v. Wade. Concreet besliste het dat zwangerschapsonderbreking legaal was en dit in alle 50 staten van de VS.

Op 24 juni 2022 kwam een einde aan dit landelijke recht. Die dag schrapte datzelfde Hooggerechtshof, waar conservatieve rechters momenteel mede door enkele benoemingen van oud-president Donald Trump een meerderheid hebben, het historische arrest waardoor het opnieuw de individuele staten zijn die bepalen of abortus mag of niet.

Voor velen leek het alsof de 20e eeuw werd herroepen. Verschillende conservatieve staten maakten abortus effectief opnieuw illegaal met tal van nieuwe rechtszaken tot gevolg. Andere staten zetten dan weer stappen om het recht op abortus net te beschermen, bijvoorbeeld door het in hun grondwet op te nemen.

Naar aanleiding van de herroeping van Roe v. Wade maakte onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een podcast waarin hij overal in de VS ging praten met abortusdokters en activisten voor en tegen abortus. Hoe was het vroeger? Waarom is het aantal abortussen tijdens de Trumpjaren zo fors toegenomen? Wie zijn de reizende abortusdokters? Waarom is het verschil tussen pakweg Californië en Alabama zo groot? En vooral: wat vinden vrouwen zelf?

BELUISTER - De podcast van Björn Soenens in een montage van Daan Wallis, die voor het eerst verscheen op 25 juni 2022:

Meest gelezen