Direct naar artikelinhoud
UpdateOslo

Noorwegen verhoogt terreurniveau na dodelijk schietincident in homobar Oslo

Noorwegen verhoogt terreurniveau na dodelijk schietincident in homobar Oslo
Beeld via REUTERS

De Noorse veiligheidsdiensten verhogen het terreurniveau in het land naar 5, na een schietpartij in en om een homobar in hoofdstad Oslo vannacht. Daarbij kwamen twee mensen om en raakten 21 anderen gewond. De plaatselijke politie beschouwt de schietpartij als een daad van ‘extreem-islamistische terreur’. De voor vandaag geplande Pride Parade werd afgelast.

en

Video wordt geladen...

In de Noorse hoofdstad Oslo zijn bij een schietpartij vannacht twee mensen omgekomen en 21 anderen gewond geraakt, van wie verschillende zwaargewond. Een intussen opgepakte persoon opende het vuur nabij en in de nachtclub London, die in de homogemeenschap populair is. 

Van de 21 gewonden werden er acht naar een ziekenhuis overgebracht, drie van hen zouden er erg aan toe zijn. Andere gewonden kregen ter plaatse de nodige verzorging.

De Noorse inlichtingendienst PST beschouwt de schietpartij als een “daad van islamistisch terrorisme”. De verdachte, een 42-jarige Noor met Iraanse roots, stond al op de radar van de inlichtingendienst sinds 2015 wegens radicalisering en heeft een lange geschiedenis van geweld en bedreigingen. Hij zou behoren tot “een extremistisch islamistisch contactnetwerk”, zo verklaarde de topman van de inlichtingendienst, Roger Berg, tijdens een persconferentie. Het terreurdreigingsniveau in Noorwegen wordt met twee trappen verhoogd tot het hoogste niveau.

Pride-optocht afgelast

Een politiewoordvoerder zei aan Aftenposten dat er drie plaatsen delict waren: nabij de nachtclub London, in de Herr Nilsen Jazz Club en op de plaats van arrestatie. De clubs bevinden zich in de uitgaanswijk van de Noorse hoofdstad. Deze week wordt op verschillende plaatsen in Oslo de Pride gevierd.

Om 1.14 uur vannacht kwam een oproep bij de politie binnen, vijf minuten later werd een verdachte opgepakt. Er werden daarbij twee wapens in beslag genomen. 

“Alles wijst er nu op dat slechts één persoon deze feiten begaan heeft”, zei politieverantwoordelijke Tore Barstad tijdens een persmoment eerder vandaag. Toch wordt het risico op verdere terreur niet uitgesloten. De voor vandaag geplande Pride-optocht is afgelast, de politie-aanwezigheid in Oslo is versterkt.

Ooggetuigen

Een verslaggever van de Noorse publieke publieke omroep NRK, die de feiten zag gebeuren, zegt dat hij een man met een tas zag die de club naderde, een wapen uit die tas haalde en begon te schieten.  

Een andere ooggetuige zei tegen de Noorse krant Dagbladet dat hij “15 tot 20 schoten” hoorde, waarop paniek ontstond en mensen begonnen te rennen. De mensen stonden - voor de schoten werden afgevuurd - in de rookruimte vlak buiten de club.

De politie heeft de omgeving afgesloten voor het publiek.Beeld AFP