Gespannen situatie op het Koreaanse schiereiland: Kim Jong-Un hint op toekomstige inzet van kernwapens

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un zegt zich extra te gaan focussen op de opbouw van nucleaire wapens, om zo de “vijandige krachten” te overweldigen. Dat maakte de grote leider op donderdag bekend.

Tijdens een militaire vergadering deze week, die donderdag werd beëindigd, bevestigden Kim en andere hoge ambtenaren, dat ze extra “operationele plichten” en “gewijzigde operatieplannen” voor militaire eenheden in de buurt van de grens met Zuid-Korea in gaan voeren. 

In de nationale media van het land werden kernwapens niet expliciet genoemd, maar volgens externe deskundigen gaat het wel degelijk om deze wapens.

Volgens Koreadeskundigen bereidt Noord-Korea zich mogelijk voor op de inzet van tactische kernwapens langs de gespannen grens met zijn zuidelijke rivaal. Dat concluderen de experts naar aanleiding van de militaire bijeenkomst in het noorden. Ze baseerden hun oordeel deels op recente publieke uitlatingen van de grote leider over dergelijke plannen en een reeks tests van korte-afstandsraketten met een nucleaire capaciteit.

Duidelijk teken

Noord-Korea heeft al duizenden conventionele wapens gericht op Zuid-korea en de bijna 30.000 Amerikaanse strijdkrachten die daar permanent gestationeerd zijn. Het verplaatsen van nucleaire wapens naar de grens zou echter een duidelijk teken zijn van Kim, die tot nu toe dergelijke wapens altijd heeft gebruikt als drukkingsmiddel om concessies los te krijgen bij het Westen.

“Noord-Korea heeft nu een veel grotere kans om zijn tactische kernwapens op een slagveld te gebruiken als er een oorlog uitbreekt op het Koreaanse schiereiland”, zegt Kim Yeo Soo, verbonden aan het Zuid-Koreaanse Instituut voor Militaire Zaken.

De aankondiging van Kim komt ook juist op een moment dat Washington en Seoel werken aan de versterking van hun gecombineerde defensiecapaciteit, om zich te kunnen weren tegen een Noord-Koreaanse (nucleaire)dreigingen.

Dankzij de recente ontwikkelingen heerst er onder waarnemers een terughoudendheid over de zekerheid dat enkel diplomatie het land ervan kan overtuigen om kernwapens op te geven. Tactische kernwapens maken namelijk nu deel uit van het Noord-Koreaanse vijfjarenplan, dat Kim vorig jaar aankondigde. Onderdeel van dat plan is het testen van nog meer ballistische raketten die uitgerust kunnen worden met kernwapens, maar tekenen van een naderende daadwerkelijke kernproef zien deskundigen nog niet.

Noord-Korea betaalt een hoge prijs

Het regime van Kim Jong-Un betaalt echter een hoge prijs voor zijn beleid. Het land heeft dit jaar al 650 miljoen dollar, oftewel 2 procent van zijn bruto binnenlands product, uitgegeven aan rakettesten. Het land heeft zijn raketten dit jaar in een absoluut recordtempo gelanceerd. Het vorige record voor het aantal afgevuurde raketten in een jaar was 25 in 2019, maar dat aantal is dit jaar in minder dan zes maanden overschreden.

De opperste leider Kim kondigde daarnaast begin deze maand aan dat het land zijn wapenopbouw heeft verdubbeld, in het licht van wat hij omschreef als een “verslechterende veiligheidsomgeving”. Kim verdedigde zijn versnelde ontwikkeling van wapens als een rechtmatige uitoefening van zijn soevereine recht op zelfverdediging.

Hacken, gijzelen en arbeiders exporteren

Een belangrijke inkomstenbron van het land zijn digitale aanvallen en gijzelingen. Onderzoekers van Trellix hebben wereldwijd verschillende ransomware-aanvallen onderzocht, die allemaal terug te herleiden zijn naar het Noord-Koreaanse Unit 180. Computers en telefoons van slachtoffers worden door de Koreaanse hackers overgenomen en als het ware “gegijzeld”. Alleen na de betaling van losgeld wordt het apparaat weer “unlocked” en kan hij weer gebruikt worden.

De VN bracht in 2019 een rapport uit waarin wordt geschat dat het land al twee miljard dollar heeft opgehaald met cybercriminaliteit.

Daarnaast is het er fenomeen van de export van overzeese dwangarbeid. Uit drie losstaande onderzoeken van hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit van Leiden Remco Breuker, De Correspondent en Vice blijkt dat er illegale Koreaanse arbeiders werkzaam waren op Poolse scheepswerven, waar ze onder andere schepen maakten voor Nederlandse bedrijven.

Maar ook in Siberië zijn er Noord-Koreaanse dwangarbeiders. Verborgen in de bossen van Rusland zijn er Noord-Koreaanse werkkampen, waar arbeiders werkzaam zijn in de houtkap.

Meer