Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

N-VA voorzitter Bart De Wever over Vlaams Belang: ‘Uiterst rechts is het drama van Vlaanderen’

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

In een interview met Radio 1 herhaalde N-VA-voorzitter Bart De Wever vandaag dat hij een regering met Vlaams Belang in 2024 niet ziet zitten. ‘Mensen moeten stemmen op een partij die werkelijk verandering kan brengen.’ En zo’n partij is Vlaams Belang niet, zegt De Wever. 

Of De Wever in 2024 een coalitie met Vlaams Belang wil vormen? “Dat vraagt men altijd. Ik ben die vraag zo beu als iets", klonk het op Radio 1 tegenover Michaël Van Droogenbroeck. En hij vervolgt: “Ik zie niets interessants in het programma van Vlaams Belang, dat sociaal-economisch uiterst links is.” 

Vlaams Belang zal niets bijdragen in een regering, meent De Wever nog. En hij meent dat de partij Vlaanderen niks te bieden heeft. “Uiterst rechts is het drama van Vlaanderen. Die traditie bestaat nu 100 jaar. Ik kan u zeggen wat voor drama’s dat opgeleverd heeft, hoeveel het ons gekost heeft. Wat ik u niet kan zeggen, is wat het ons bijgebracht heeft.”

De Wever hoopt dat de kiezer met verstand stemt in 2024: “Alle politieke energie die verloren gaat, is een drama. Mensen moeten op een partij stemmen die werkelijk verandering kan brengen. We zitten in een diepe crisis, hebben de laagste economische groei en de hoogste overheidsuitgaven. Alle alarmsignalen staan op donkerrood. Er moet dus een omwenteling komen. Ik geloof dat die alleen in Vlaanderen en door de Vlamingen op gang kan komen.”

De Wever zegt alleen maar bezig te zijn met de eigen electorale kracht: “Wij moeten de grootste partij zijn en het initiatiefrecht hebben.” Als Vlaams Belang het initiatiefrecht krijgt, krijg je volgens De Wever meteen een “Vivaldi 2". 

Wat met kernenergie in 2024?

Een belangrijk punt bij de verkiezingen in 2024 zal ongetwijfeld het standpunt over kernenergie zijn. “Ik heb twee jaar geleden reeds gezegd dat het erg dringend is”, zegt De Wever over het thema. “Dan zetten ze iemand van Groen op die post, Tinne Van der Straeten. Zij heeft vorige week nog in het parlement gezegd dat kernenergie een hobby voor verveelde miljardairs is.” 

“Wij hebben nooit een meerderheid gevonden om de kernuitstap ongedaan te maken. We hebben er alles aan gedaan om de kernuitstap te verlengen onder goede voorwaarden, met nucleaire rente. Toen moest Engie nog betalen om ze open te houden. Nu zouden ze Engie moeten betalen om de kerncentrales open te houden”, aldus De Wever. 

“Er is nog altijd geen akkoord, en er lijkt ook geen haast te zijn, hoewel we al te laat zijn. De brandstof voor het openhouden van de kernreactoren zou deze zomer besteld moeten worden.” Door het getreuzel zal er volgens De Wever na 2025 vrijwel zeker een gat vallen zonder nucleaire energie: “Terwijl nucleaire energie momenteel nog steeds voor 50 procent van onze elektriciteitsvoorziening verantwoordelijk is.”