Van een gezonde salade tot heerlijke pizza: deze 5 recepten zet je op tafel voor minder dan 15 euro
WeekmenuElke week opnieuw tonnen vol inspiratie hebben om een weekmenu op tafel te toveren? Onmogelijk. Zelfs wij op de redactie van HLN Eten strugglen wel eens. Daarom komen deze recepten van foodstyliste Sonja Peeters als geroepen. Gezonde maaltijd om op maandag mee te starten? Check. Comfortfood om vrijdag de week mee af te sluiten? Dubbelcheck. En dat alles voor minder dan 15 euro. Dat kunnen we niet laten liggen. Aan tafel!
Elke dag vind je in de weekkrant een exclusief recept van HLN Eten. Op zaterdag bundelen we deze online zodat je voldoende inspiratie hebt in het weekend om je weekmenu samen te stellen. Deel gerust je klaargemaakte recept met HLN, zodat we samen van al dat lekkers kunnen genieten.
Maandag: gebakken sardientjes met broodsalade
Zomerser dan dit heerlijk zuiderse gerecht kan het niet worden. Deze Italiaanse broodsalade zit boordevol geurige tomaten die perfect matchen met de gegrilde sardientjes. De zon op je bord!
Bereidingstijd: 30 minuten
Prijs: € 2,50 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 rode ui, gesnipperd
• 2 teentjes knoflook
• 800 g mix tomaten
• handvol basilicumblaadjes
• 1 citroen, in partjes
• ½ ciabatta
• 2 el witte wijnazijn
• 12 sardientjes
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de ciabatta in hapklare stukjes en hussel deze met een scheutje olijfolie. Kruid met peper en zout, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif deze 10 minuten in de oven. Keer de stukken halverwege om zodat alles gelijk gebakken wordt.
Snijd ondertussen de tomaten in stukjes en halveer de kerstomaatjes. Meng daar de rode ui, 1 geperst teentje look, de witte wijnazijn, de krokante stukjes brood, het basilicum en een scheutje olijfolie onder. Kruid met peper en zout.
Pers het resterende teentje look bij een scheutje olijfolie en kruid de olie met peper en zout. Dep de schoongemaakte sardines droog en bestrijk ze met de lookolie. Gril ze langs beide kanten goudbruin en gaar. Serveer de visjes met de panzanella en geef er de citroenpartjes bij.
Tip: Afhankelijk van de dikte bak je de sardientjes 2 tot 4 minuten langs elke kant. Voor een extra krokant korstje kan je de visjes eerst door wat bloem wentelen voor je ze bakt
Dinsdag: varkenskoteletjes
Een simpele kotelet til je meteen naar een hoger niveau met het juiste sausje. Wij kozen voor een romige wittewijnsaus en maken het geheel af met een frisse kruidenpuree. Smakelijk!
Bereidingstijd 25 minuten
Prijs: € 2,50 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 sjalot, gesnipperd
• 1 teentje knoflook, geperst
• 800 g bloemige aardappelen
• 4 el fijngehakte peterslie
• 2 el fijngehakte bieslook
• 4 varkenskoteletten
•120 ml witte wijn
• 250 ml room
• 120 ml melk
• 1 ei
• boter
• peper en zout
Zo maak je het
Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.
Dep de koteletten goed droog en kruid ze met peper en zout. Bak ze in boter goudbruin en gaar. Haal ze uit de pan en hou ze warm in een oven van 50°C.
Bak in dezelfde pan de sjalot met de look glazig. Blus met de witte wijn en laat de alcohol verdampen. Giet er de room bij en laat even inkoken. Voeg de helft van de peterselie toe en roer nog even door.
Giet de aardappelen af en pureer ze met de melk en het ei. Schep er de bieslook en de resterende peterselie onder en kruid met peper en zout. Serveer de koteletten met de witte wijnsaus en geef er de puree bij.
Tip: Wil je geen droge, maar sappige koteletten, haal ze dan tijdig uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen voordat je ze gaat bakken.
Woensdag: rabarbercake
Nu we volop in het rabarberseizoen zitten, kunnen we jullie dit heerlijke recept niet onthouden: een zachte cake in combinatie met zoetzure rabarber en een krokante crumble. Wees er snel bij, want voor je het weet blijft er geen kruimel meer over!
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Prijs: € 1 p.p.
Ingrediënten voor 8 personen
• 500 g rabarber
• sap van ½ citroen
• 1 el geraspte gember
• 25 g koude boter
• 25 g suiker
• 50 g bloem
• 1 tl kaneelpoeder
Voor het beslag
• 250 g boter
• 200 g suiker + 2 el suiker
• 250 g bloem
• 1 tl bakpoeder
• 5 eieren
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170°C. Spoel de rabarber en snijd in plakjes van 1 cm. Bedruppel met het citroensap, schep er de gember onder en bestrooi met het kaneelpoeder. Meng alles heel goed.
Mix voor het beslag de boter met de suiker en de citroenrasp romig. Mix er één voor één de eieren door. Zeef er de bloem met het bakpoeder bij en spatel door het beslag. Vet een springvorm met diameter 20 cm in, bekleed met bakpapier en giet er de helft van het beslag in.
Verdeel daar de helft van de rabarber en 1 eetlepel suiker over. Giet er de rest van het beslag overheen en schep er de rest van de rabarber op. Bestrooi met de resterende lepel suiker.
Snijd de koude boter in blokjes, voeg de bloem en de suiker toe en meng tot een kruimelig mengsel. Verdeel de cumble over de cake en zet de cake ongeveer 50 minuten in de oven.
Tip: Je kan met een houten prikker controleren of je taart klaar is: prik in het midden van de taart. Komt de prikker er schoon en droog uit dan is je taart klaar.
Donderdag: romige risotto
Tijd voor risotto! Deze vegetarische versie zal zonder twijfel bij iedereen in de smaak vallen. En daar zullen die lekkere knapperige groentjes en die heerlijke smeuïge burrata zeker voor iets tussen zitten!
Bereidingstijd: 35 minuten
Prijs: € 3,80 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 ui, gesnipperd
• 1 teentje knoflook
• 200 g erwtjes (diepvries)
• 100 g sugarsnaps
• handvol basilicumblaadjes
• 300 g risottorijst
• 1 l warme groentebouillon
• 200 ml witte wijn
• 40 g geraspte Parmezaanse kaas
• 250 g burrata
• boter
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Blancheer de sugarsnaps 2 minuten in kokend gezouten water. Spoel daarna af onder koud stromend water.
Bak de ui met de look in olijfolie glazig. Voeg de rijst toe en roerbak 1 minuut. Blus met de witte wijn en roer tot de wijn door de rijst is opgenomen. Voeg nu een pollepel bouillon al roerend toe. Herhaal dit met de bouillon tot de rijst na ongeveer 20 minuten beetgaar is. Voeg de bevrozen erwtjes en de sugarsnaps na 15 minuten toe.
Als de risotto klaar is roer je er een klontje boter en parmezaan onder. Kruid met peper en zout. Schep de risotto op de borden en verdeel er de burrata over. Bedruppel nog met wat olijfolie en werk af met het basilicum.
Tip: Serveer je risotto meteen als hij klaar is, want van zodra hij begint af te koelen, verliest hij zijn smeuïgheid.
Vrijdag: marrokaanse pizza met lamsvlees
Pizza met lamsvlees, hummus en tabouleh: niet meteen een doordeweekse combinatie, wel eentje die origineel, verrassend en vooral heel smaakvol uit de hoek komt. Een nieuwe favoriet op het weekmenu?
Bereidingstijd: 35 minuten
Prijs: € 4 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 grote rode ui, gesnipperd
• 1 teentje knoflook, geperst
• 1 bosje fijngesneden peterselie
• 1 bosje fijngesneden munt
• 2 tomaten, fijngehakt
• 350 g lamsgehakt
• 2pizzabodems
• 200 g hummus
• Griekse yoghurt
• 4 el bulgur
• 2 tl komijnpoeder
• 1/2 tl kaneelpoeder
• 1 el harissa
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200°C. Week de bulgur 15 minuten in kokend water. Laat daarna uitlekken in een zeef.
Meng de helft van de peterselie, de helft van de munt, de helft van de rode ui en de tomaten onder de bulgur. Kruid met peper en zout.
Bak de resterende ui glazig in olijfolie. Voeg de look en het gehakt toe en bak rul. Kruid met de specerijen en de harissa. Roer er de rest van de verse kruiden onder en kruid bij met peper en zout.
Rol het pizzadeeg open op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met de hummus. Schep er het gehaktmengsel op en schuif de pizza’s 15 minuten in de oven. Strooi wat van de tabouleh over de pizza’s en serveer met de yoghurt.
Tip: Lamsvlees heeft een uitgesproken smaak die niet bij iedereen in de smaak valt. Je kan het gerust vervangen door kippengehakt of gemengd gehakt. Of vervang het vlees eens door gebakken falafelballetjes!
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Hoeveel euro gaat er van je loon, indien je rijdt met een bedrijfswagen? “Er bestaat geen echt plafond op het VAA”
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
PREMIUM
EXCLUSIEF. Tim Boury en Inge Waeles, powerkoppel met 3 Michelinsterren: “Soms zit er een hele haardos in de boter”
“Onze dochter vroeg me: ‘Je hebt maar één leven, is het wel nodig om zo hard te werken?’” Samen runnen ze Boury, het beste restaurant van ons land. Maar drie Michelinsterren komen voor Inge Waeles (40) en Tim Boury (41) met flink wat opofferingen. Het koppel gunt ons een bloedeerlijke blik achter de schermen: “Ik zou geen gat in de lucht springen mocht onze kroost ons achterna willen.” -
-
Spaargids.be
Betaal jij met Payconiq? Dit is het prijskaartje voor jou en de handelaar
-
Livios
Zo heb je geen last van ratten of muizen, op een verantwoorde manier: “Vergif is géén oplossing op lange termijn”
Leuven kampt al maanden met een serieuze muizenplaag. Herkenbaar? Zie jij ook regelmatig knaagdieren door je tuin rennen? Of is er geknaagd aan voedselverpakkingen in je kelder of tuinhuis? Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je op een duurzame én diervriendelijke manier muizen en ratten weert – of hoe je voorkomt dat je er überhaupt ooit last van hebt. -
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
-
PREMIUM
“Goedkoop is vaak een miskoop, maar dure flessen van 50 euro zijn ook niet nodig”: hoe kies je de beste olijfolie in de winkel?
-
“Goedkoper dan een chocoladereep van hetzelfde huismerk”: hier scoor je nog paaseitjes aan spotprijs
Na Pasen zijn de prijzen van paaschocolade fors gedaald. Winkelketens zoals Colruyt en Albert Heijn bieden hun paaseitjes aan voor de helft van de oorspronkelijke prijs. “Het is een buitenkansje, zeker in deze tijd van kostbare cacaobonen”, benadrukt Gunther Devisch van Promojagers België. Waar kan je de beste deals slaan? -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?