©  AFP

Amerikaanse basketster Brittney Griner verschijnt met handboeien om voor Russische rechtbank

De rechtszaak tegen de Amerikaanse profbasketspeelster Brittney Griner (31), die al meer dan vier maanden vastzit in een Russische cel, zal vrijdag van start gaan. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times op gezag van haar advocaat Aleksandr Boikov. Griner blijft al zeker tot het einde van haar proces in de cel en riskeert een jarenlange celstraf voor drugsbezit.

joro
Bron: New York Times

Griner verscheen maandag gehandboeid in de rechtbank van Khimki, nabij Moskou, voor een inleidende zitting. Op beelden van het Russische staatsagentschap TASS is te zien hoe ze zwijgzaam de rechter aanhoort.

Brittney Griner is een van dé sterren van de Amerikaanse basketcompetitie WNBA en net als vele andere basketsters speelt zij in het tussenseizoen in Rusland. Toen zij, net als vele andere speelsters, in de dagen en weken voor de start van de oorlog het land wilde verlaten, werd zij op een luchthaven in Moskou tegengehouden. In haar bagage werden sporen van cannabisolie teruggevonden.

LEES OOK. De beroemdste gevangene van Poetin: hoe het lot van basketbalspeelster Brittney Griner ook de NBA-finales beroert

 ©  AFP

Dat bleek voldoende om haar intussen al vier maanden vast te houden. Ze riskeert zelfs tien jaar cel voor het bezit van drugs. Voor het eerst in tijden verschijnen er nu ook beelden van de basketster. Daarop is te zien hoe ze met handboeien aan de rechtbank wordt binnen geleid.

Volgens haar advocaat gaat haar proces vrijdag van start en zou de uitspraak pas over twee maanden kunnen vallen, afhankelijk van de werkdruk van de rechtbank. Nog volgens de advocaat stelt Griner het relatief goed en klaagt ze niet over haar behandeling tijdens haar gevangenschap.

Er wordt gevreesd dat de aanhouding van Griner politiek geïnspireerd is en een antwoord van Rusland is op de Amerikaanse steun aan Oekraïne.

LEES OOK. Rusland houdt Amerikaanse basketvedette Brittney Griner twee weken langer vast

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER