‘The Big Short’-belegger Michael Burry voorspelt een “Bullwhip Effect”: wat is dat en waarom is het belangrijk?

De legendarische hedgefondsbeheerder ziet een alternatief scenario in plaats van meer inflatie en eindeloze renteverhogingen door centrale banken.

Michael Burry, de beruchte baas van het Scion Asset Management-fonds, hintte maandag in een tweet dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, wellicht geen verdere renteverhoging zal doorvoeren. Mogelijk zal de Fed zelfs de rente verlagen, denkt Burry.

Dat heeft alles te maken met het “Bullwhip Effect”, meent Burry. Dit fenomeen, ook wel het opslingereffect genoemd, duidt op een fluctuerende vraag van orders binnen een bevoorradingsketen. In dit geval heeft Burry het over de deflatoire gevolgen die kunnen voorvallen wanneer detailhandelaren te veel voorraad aanhouden.

Burry denkt dat prijzen van goederen kunnen zakken omdat handelaren van hun veel te grote voorraden af willen. Dit zou de inflatie deels drukken, waardoor de Fed zijn rentebeleid terug kan schroeven. Vervolgens zouden winkels opnieuw massaal voorraad inslaan en herhaalt het hele fenomeen zich. “Cycli”, merkt Burry droogjes op.

Deflatoire gevolgen al zichtbaar

Een bevoorradingsprobleem lonkt al verschillende maanden op de markten. In de laatste weken is er achter langzaam sprake van deflationaire signalen, werpt auteur Jared Dillian op. Zo zou de Bloomberg Commodity Index, een benchmark die de grondstoffenmarkt volgt via futurescontracten, sinds 9 juni met zeker 10 procent gezakt zijn, onderstreept Dillian.  Nochtans zou die benchmark sinds december met 43 procent gestegen zijn. Energie, metalen en landbouwgrondstoffen zouden allemaal eindelijk een prijsdaling noteren. 

De deflatoire gevolgen waar Burry over spreekt, lijken daardoor al in gang te schieten. De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) van juni, die op 13 juli meegedeeld wordt, lijkt onder de 8,6 procent van mei te zullen zakken. “Om iets anders te geloven, zou je een hele berg economische gegevens moeten negeren”, schrijft Dillian.

Inflatie als een gevolg van hamsteren tijdens de pandemie

Indien Burry’s analyse klopt, zou het stijgende inflatiecijfer niet afkoelen door een verstrakkend rentebeleid van de Fed, maar door een massale uitverkoop van goederen. In het verleden moest de Fed geregeld de rente boven de inflatiegraad duwen om de geldontwaarding af te koelen. Dat leidt bijna uitsluitend tot een pijnlijke recessie van de economie.

“Er kan nog steeds een tijdelijk element in de huidige inflatie zitten dat een functie was van de versoepeling, overheidsuitgaven en het hamsteren tijdens de pandemie”, meent Dillian. Nu die variabelen verdwijnen, zou de inflatie wel eens vanzelf kunnen dalen. En dat zou kunnen zorgen voor stiers optimisme op de aandelen- en obligatiemarkt. 

De huidige berenmarkt is namelijk gebaseerd op het idee dat de Fed geen andere keuze heeft dan de rente op te trekken en de economie in een recessie te duwen om de inflatie onder controle te krijgen.

‘Cassandra’

Michael Burry werd bekend door in 2005 te gokken dat de Amerikaanse vastgoedmarkt een enorme zeepbel was die zou moeten crashen. Daarom wedde Burry jarenlang tegen de overgewaardeerde hypotheken op die vastgoedmarkt. In 2007 haalde hij zijn gelijk toen de markt stagneerde en uiteindelijk in 2008 de oorzaak voor de kredietcrisis werd.

Wanneer Burry dus een voorspelling over de markten maakt, loont het vaak de moeite om zijn opinie ten minste te overwegen. De hedgefondsbeheerder noemt zich dan ook ‘Cassandra’ op Twitter; een verwijzing naar een Trojaanse prinses die de ondergang van haar stad voorspelde, maar door niemand geloofd werd. 

Zijn visie over het bevoorradingsprobleem en de inflatie wordt in dit geval wel door verschillende experten gedeeld. De meeste analisten verwachten echter nog steeds dat een recessie onvermijdelijk zal aankloppen.

Meer