"Long covid" treft meer vrouwen dan mannen, blijkt uit nieuwe studie van Sciensano

Vrouwen en laagopgeleiden lopen een hoger risico op langdurige coronaklachten. En de helft van de long-covidpatiënten heeft last van blijvende vermoeidheid.  Dat blijkt uit een studie van Sciensano, de eerste in zijn soort in ons land.

Vermoeid blijven, moeite hebben om je te concentreren of slecht slapen: bijna één op de twee coronapatiënten (47 procent) blijft drie maanden na zijn of haar besmetting nog last ondervinden, en één op de drie (32 procent) zelfs nog na zes maanden. Langdurige covid heet dat fenomeen, of korter “long covid”. 

Dat blijkt uit het eerste onderzoek naar het fenomeen in ons land, waar Sciensano vandaag de resultaten van publiceert. Daarvoor volgde het 2.092 Belgen met een bevestigde coronabesmetting tot zes maanden na die besmetting. Hen werd gevraagd hoeveel last ze daar nog van ondervonden, en wat dan precies.

Toch ervaart niet iedereen die symptomen als even ernstig, zegt Brecht Devleesschauwer, epidemioloog bij Sciensano. “Eén op de drie van de mensen die nog minstens één symptoom rapporteren, geven toch aan zich volledig hersteld te voelen van hun covid-besmetting.”

Anderzijds is er een “kleine maar belangrijke groep van respondenten die wel nog ernstige symptomen aangeeft”, vult hij aan. “4 procent van de mensen met long covid zegt ernstige functiebeperkingen te hebben, 2 procent ernstige ademhalingsproblemen. Dat zorgt bij een deel van die groep ook voor financiële problemen.” Zij kunnen door hun besmetting bijvoorbeeld niet meer werken.

Vaker vrouwen dan mannen

Ook blijkt dat niet iedereen evenveel risico loopt op long covid. Zo meldden relatief meer vrouwen dan mannen symptomen, en meer lager opgeleiden dan mensen met een diploma hoger onderwijs. 

BEKIJK - Met Elke gaat het, anderhalf jaar na haar coronabesmetting, al veel beter. Maar echt de oude is ze nog niet.

Videospeler inladen...

"Daar hebben we geen specifieke verklaring voor", zegt Devleesschauwer, "maar we stellen dat ook bij andere gezondheidsproblemen vast. Vrouwen rapporteren meer problemen van geestelijke gezondheid en musculoskeletale aandoeningen (o.a. spier- en gewrichtspijn, red.). Zij rapporteren in het algemeen een lagere levenskwaliteit dan mannen. En voor mensen met een lager opleidingsniveau geldt ook dat ze een beduidend hoger risico lopen op ernstige klachten."

Ook factoren die voor acute coronabesmettingen tot een hoger risico leidden, zoals overgewicht of chronische aandoeningen, verhogen de kans op long covid.

Slag om de arm

Het zijn interessante resultaten die volgens Sciensano zelf in de lijn liggen van eerder internationaal onderzoek. Toch lopen de resultaten van zulke studies nogal uit elkaar, afhankelijk van wat precies beschouwd wordt als long covid. 

Zo concludeerde het Amerikaanse Centre For Disease Control (C.D.C.) eind vorige maand nog uit een grootschalige studie dat één op de vijf volwassenen het risico liep op gezondheidsproblemen na hun coronabesmetting - een pak minder dan de één op twee bevestigde gevallen die Sciensano rapporteert, dus.

Sciensano houdt dan ook een slag om de arm. Zo beklemtoont het dat de deelnemers aan het onderzoek zelf hun symptomen moesten rapporteren, waardoor de onderzoekers niet konden controleren of die symptomen daadwerkelijk te wijten zijn aan een coronabesmetting. 

Verder bestaat de kans dat de cijfers enigszins vertekend werden doordat deelnemers die geen symptomen meer ondervinden, afhaken in de loop van het opvolgonderzoek. Daardoor zouden de patiënten met meer ernstige en langdurige klachten oververtegenwoordigd kunnen zijn in de resultaten. 

Meest gelezen