camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

energie

Gasverbruik burgers en kmo’s bijna 20 procent lager

Het gasverbruik in de eerste helft van dit jaar lag een stuk lager dan in de eerste helft van 2021. Intussen blijven de energieprijzen hoog.

woensdag 29 juni 2022 om 3.25 uur

Een campagne moedigt sinds april gezinnen aan om energiebesparende maatregelen te nemen. getty/istockphoto

Voor gezinnen en kleinere bedrijven daalde het gasverbruik tussen 1 januari en 26 juni met 18,5 procent vergeleken met een jaar voordien, blijkt uit cijfers van gasnet­beheerder Fluxys. Dat heeft allicht te maken met de ­hoge energieprijzen, maar niet ­alleen daarmee. De winter van 2021 was ook een stuk kouder dan die van dit jaar, met 27 vriesdagen tussen januari en april, vergeleken met 17 vriesdagen dit jaar.

   • Hoge gasprijs legt ‘tijdbom’ onder industrie

Ook het gasverbruik van de ­industrie daalde met 11,2 procent, als gevolg van de hoge prijzen, wat de kwetsbaarheid door de afhankelijkheid van gas beklemtoont. De elektriciteitscentrales hadden 26,45 procent minder gas nodig, door de hoge beschikbaarheid van de kerncentrales en de volle ontplooiing van de eerste ­zone windmolens op zee.

De elektriciteits­centrales hadden 26,45 procent minder gas nodig, mede door de hoge beschikbaar­heid van de kerncentrales

Volgens minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zijn er vandaag geen aanwijzingen dat de energiebevoorrading in gevaar komt. ‘Maar de situatie wordt elke dag geëvalueerd’, zegt ze. ‘Slim omgaan met energie is belangrijker dan ooit.’

De federale regering lanceerde in april de campagne ‘ik heb ­impact.be’ om gezinnen met concrete tips aan te moedigen energie­besparende maatregelen te ­nemen. Die heeft volgens Van der Straeten een grote impact ­gehad.

Ze waarschuwt tegelijk dat er geen beterschap zit aan te ­komen. ‘De pijnlijke realiteit is dat de energieprijzen hoog blijven en mogelijk nog zullen stijgen als de Russische president Vladimir Poetin de gaskraan dichtdraait’, zegt ze. ‘Om je op de volgende winter voor te ­bereiden, zijn er extra stappen ­nodig.’

De minister vraagt de gewesten om hun verantwoordelijkheid te nemen en burgers aan te raden te isoleren of zonnepanelen te leggen, en erover te waken dat de tweede zone windmolens op zee er zo snel mogelijk kan ­komen. ‘Infrastructuurwerken mogen niet tot vertraging leiden’, zegt ze met en verwijzing naar het omstreden Ventilus-project, de hoogspanningslijn die de elektriciteit van de wind op zee naar het binnenland moet brengen.

Binnenland
Buitenland
Cultuur en media
Biz
Opinies
Sport