India gaat toch weer suiker exporteren, nadat pakhuizen worstelen met de toenemende voorraden van de zoetstof

India overweegt zijn voorraden ruwe suiker, die het heeft opgespaard sinds eind mei, alsnog te gaan verschepen. Vorige maand beperkte het land zijn export tot 10 miljoen ton per jaar, in een poging om de stijging van de binnenlandse prijzen te voorkomen.

Volgens de All India Sugar Trade Association is India, na Brazilië, de grootste suikerproducent ter wereld en ook de grootste consumentenmarkt. De afgelopen maanden zijn de binnenlandse suikerprijzen relatief stabiel gebleven, maar de inflatie in de detailhandel is in april opgelopen tot 7,8 procent, het hoogste in 8 jaar. 

Om de stijging van de lokale prijzen verder te voorkomen en de beschikbaarheid van suiker te garanderen, besloot de regering om beperkingen op te leggen aan de uitvoer van het product. De maatregelen zouden duren tot 31 oktober, maar ruim een maand na de aankondiging ervan lijkt de regering van Narendra Modi alweer van het plan af te stappen.

Worstelen met toenemende voorraden

De Indiase regering zou begin deze week een verzoek van meerdere binnenlandse suikerfabrieken hebben gekregen, om hen toe te staan de ongeraffineerde voorraden alsnog te verschepen naar het buitenland. De fabrieken zouden namelijk worstelen met de toenemende voorraden van de zoetstof, dat zich heeft opgestapeld in havens en pakhuizen.

“We onderzoeken het en het voorstel is momenteel in behandeling”, zo laat een anonieme regeringsfunctionaris weten aan Reuters. “Als de regering de fabrieken toestaat hun voorraden te exporteren, zullen er veel kopers zijn. Indiase suiker is namelijk zeer concurrerend op de wereldmarkt”,

De Indiase voorraden worden momenteel geschat op ongeveer een half miljoen ton ruwe suiker, waarvan zo’n 200.000 ton vastzit in havens. Indiase fabrieken produceren alleen ruwe suiker voor overzeese raffinaderijen, die er witte suikere van maken.

De voorbije jaren heeft het land grote hoeveelheden van de zoetstof uitgevoerd, waardoor het een belangrijke leverancier is geworden naast Brazilië en Thailand.

Onderwijl bereikte de Cubaanse suikeroogst dit jaar net iets meer dan de helft van de voorspelde doelstelling van de regering in Havana. Het betekent een nieuwe klap voor de door crisis geteisterde economie van het eiland. Suiker is lange tijd de nationale trots geweest van Cuba en is cruciaal voor de productie van zijn iconische rum.

Meer