Bart De Wever verbiedt bijeenkomst waar Turks politicus komt spreken

Een bijeenkomst in Berchem waar de topman van de Turkse extreemrechtse partij MHP zou komen spreken, mag niet doorgaan. Dat heeft de Antwerpse burgemeester Bart De Wever beslist.

Guy Stevens

De Belgisch-Turkse Federatie - de Belgische tak van de extreemrechtse en nationalistische Grijze Wolven - had vrijdag een bijeenkomst gepland in Berchem. Daarop zou topman Ali Güler een toespraak houden. Na mondeling overleg met de politie lijkt het burgemeester Bart De Wever geen goed idee om die bijeenkomst te laten plaatsvinden.

“De politie heeft een veiligheidsanalyse uitgevoerd en daaruit is gebleken dat de openbare orde mogelijk verstoord wordt”, aldus De Wever. “Daarom is het beter om de bijeenkomst te verbieden.”

Eerder al verboden

De stad Antwerpen had eerder al een campagnebijeenkomst van de beweging op 19 maart verboden. De beweging Grijze Wolven was immers lange tijd verboden in Turkije, omdat ze fascistisch, racistisch en nationaal-socialistisch zou zijn. De MHP kwam in het verleden ook in opspraak wegens de innige banden met de Turkse heroïnemaffia. Prominente partijleden waren betrokken bij huurmoorden, brandstichtingen, afpersing, bomaanslagen en mensenhandel.

Op de bijeenkomsten in kwestie willen de nationalistische Turken campagne voeren voor het referendum dat op 16 april gehouden wordt. Daarop wordt gestemd over een grondwetswijziging die president Recep Tayyip Erdogan nog meer macht zou geven.

Tegenactie van Vlaams Belang

Vlaams Belang had maandag al laten weten dat een tegenactie zou organiseren op de bijeenkomst. “MHP roept de Turken in dit land op om voor de machtsgreep van Erdogan te stemmen, wat betekent meer islam en dus minder vrijheid”, stelt de partij. “Wie de rellen, het vandalisme, het ‘Allah akbar’-geschreeuw, de Turkse vlaggen en de imperialistische, vijandige verklaringen van Erdogan en zijn handlangers van afgelopen weekend in Nederland heeft gevolgd, moet concluderen dat Erdogans jihadistische neo-ottomanisme West-Europa bedreigt.”

Nederland

In Nederland ontstond zondag heisa toen twee Turkse ministers de toegang tot het land geweigerd werd omdat ze campagne wilden voeren voor het referendum. Daar reageerde Turkije woedend op. Erdogan noemde Nederland een bananenrepubliek en riep internationale organisaties op om het land te boycotten.

Intussen heeft hij wel al flink wat tegenwind gekregen, onder meer van Angela Merkel, de Europese Unie en NAVO-baas Jens Stoltenberg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen