Archieffoto ter illustratie

"Jeugdkampen op plekken die vervuild zijn met PFAS? Geen probleem", zegt PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken

Jeugdkampen of evenementen op plaatsen die vervuild zijn met PFAS en waar no regret-maatregelen gelden, mogen gewoon plaatsvinden. Dat zegt Karl Vrancken, die de PFAS-vervuiling in Vlaanderen onderzoekt. Hij krijgt de laatste tijd heel wat vragen van organisatoren van evenementen en scoutskampen, die gepland zijn op plekken waar de schadelijke stof PFAS in de grond zit.

“Organisatoren van evenementen, jeugdverenigingen en lokale besturen contacteren ons steeds vaker met de vraag of hun event, jeugdkamp of sportactiviteit kan doorgaan in gebieden waar een PFAS-verontreiniging is vastgesteld", vertelt PFAS-opdrachtgever Karl Vrancken. Zo kreeg hij bijvoorbeeld een vraag van een Waalse jeugdbeweging die op kamp wilde komen in Zwijndrecht, waar de fabriek van 3M is gelegen. "Zij volgen de actualiteit rond PFAS niet dagelijks op maar zijn natuurlijk wel op de hoogte van de problematiek. Er was wat ongerustheid bij de leiding en de ouders."

Recreatieve activiteiten kunnen er gewoon doorgaan, zolang de bezoekers de no regret-maatregelen respecteren

PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken

Vrancken kan de bewuste Waalse jeugdbeweging geruststellen. Maar ook alle andere organisatoren van volksfeesten, braderijen, sportkampen en festivals op plekken waar maatregelen van kracht zijn rond PFAS, hoeven zich geen zorgen te maken. "Zulke recreatieve activiteiten kunnen er gewoon doorgaan, zolang de bezoekers of deelnemers de no regret-maatregelen respecteren. Daarnaast is een goede basishygiëne van belang: voorzie voldoende mogelijkheden om regelmatig de handen te wassen.”

Een overzicht van de maatregelen waar organisatoren van evenementen in no regret-zones zich aan moeten houden:

• Kies voor terreinen die bedekt zijn met bestrating of met gras. Evenementen op braakliggende of losse grond zijn sterk af te raden. Als een klein deel van het terrein uit losse grond bestaat, kan de organisator dat afdekken met bodemdoeken, houtschors of op een andere manier.

• Op zulke evenementen wordt vaak ook gegeten. Gebruik, serveer of verkoop geen voedingsmiddelen die op de bewuste locatie werden geteeld of gekweekt. 

• Voorzie voldoende mogelijkheden voor de bezoekers en deelnemers om regelmatig hun handen te wassen. 

• Doe geen activiteiten waarbij de grond wordt opgegraven (bv. een put graven).

(Bron: PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken)

Meest gelezen