Els van Doesburg (N-VA), Antwerps schepen van Gezondheidszorg ©  rr

Schepen Els van Doesburg vraagt minister Vandenbroucke om maatregelen te nemen: “Voor onze Antwerpse zorgverleners is de situatie niet langer houdbaar”

Antwerpen -

Els van Doesburg (N-VA), Antwerps schepen van Gezondheids- en Seniorenzorg, vraagt snel structurele maatregelen van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) om het personeelstekort in de zorg op te vangen. “Geef ons de mogelijkheden om de zorg te blijven garanderen”, zegt ze. “Voor onze Antwerpse zorgverleners is de huidige situatie niet langer houdbaar.”

Jan Stassijns

LEES OOK. Personeelstekort dwingt Vlaamse ziekenhuizen en woonzorgcentra om zorgaanbod af te bouwen

Meer dan 8 op de 10 ziekenhuizen (82%) geven aan dat ze bepaalde activiteiten moeten afbouwen, omdat ze kampen met een personeelstekort. Dat blijkt uit een rondvraag van Zorgnet-Icuro, de grootste werkgeverskoepel van de zorgsector.

Ook in Antwerpen blijven de ziekenhuizen en de woonzorgcentra er niet van gespaard. “Zowel in onze ziekenhuizen als woonzorgcentra kunnen we minder mensen helpen dan we zouden willen”, zegt Els van Doesburg (N-VA), Antwerps schepen van Gezondheidszorg, voorzitter van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen en het Zorgbedrijf Antwerpen. “In de thuiszorg is het Zorgbedrijf zelfs gedwongen om met wachtlijsten te werken.”

“Situatie niet langer houdbaar”

De schepen richt zich rechtstreeks tot minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (Vooruit) en vraagt snel structurele maatregelen om het personeelstekort op te vangen. “Zorgverleners moeten in eerste instantie met zorg bezig zijn, niet met administratie”, zegt van Doesburg. “De nood aan administratieve vereenvoudiging en betere gegevensuitwisseling dringt zich steeds duidelijker op. Minister Vandenbroucke moet nu echt werk maken van de herziening van de zogenaamde RIZIV-nomenclaturen, hierover heb ik hem ook al aangeschreven. De herziening moet meer focussen op de financiering van de basiszorgactiviteiten en ondersteuning. Deze maatregelen zullen ook de eerstelijnszorg ontlasten.”

Het loonkostprobleem is een ander pijnpunt in de sector. De personeelskosten bij de ZNA-ziekenhuizen en de instellingen van het Zorgbedrijf lopen op omdat men beroep moet doen op interimkrachten en zelfstandigen. “De regelgeving hierover is te weinig flexibel”, zegt van Doesburg. “Geef ons de mogelijkheden om de zorg te blijven garanderen. Voor onze Antwerpse zorgverleners is de huidige situatie niet langer houdbaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER