Brand Universiteit Antwerpen onder controle: belangrijke erfgoedcollectie gered

De zware dakbrand op de stadscampus van de Universiteit Antwerpen is stilaan onder controle. Dat zegt de Brandweer Zone Antwerpen. ‘Onze ploegen zijn nog volop aan het blussen, maar de blussingswerken nemen wel af’, klinkt het. ‘Er blijven nog de hele nacht ploegen aanwezig.’ (sare, jtp, fc)

Sinds enkele maanden wordt het Hof van Liere in de Prinsstraat grondig gerenoveerd. Onder meer de dakpannen van het geklasseerd gebouw worden er vervangen door een gespecialiseerde firma. Bij roofingwerken moet er woensdagmiddag iets zijn fout gelopen. Omstreeks 14.30 uur brak er brand uit, die ging meteen gepaard met een dikke rookontwikkeling en een rookpluim die van ver te zien is. Een van de dakwerkers liep brandwonden op aan de handen en werd lichtgewond overgebracht naar het ziekenhuis.

De brandweer kwam massaal ter plaatse, maar kreeg de brand maar met moeite onder controle. Pas rond 20 uur ’s avonds kwam het bericht dat de bluswerken stilaan afgebouwd werden. Omdat het binnen te warm is, kon de brandweer enkel langs buiten blussen. De lucht kon het vuur ook gemakkelijker aanwakkeren, omdat de bovenverdieping niet gecompartimenteerd is.

De brand beschadigde ook al zeker de bovenste verdieping van gebouw B van de stadscampus. Op de verdieping daaronder is er minstens heel wat waterschade. De precieze omvang van het incident zal allicht ten vroegste donderdag kunnen worden ingeschat. De aanpalende bibliotheek met tal van waardevolle documenten zou alvast wel gevrijwaard zijn, net als de eeuwenoude gebouwen rond het getroffen (20ste-eeuwse) pand.

Catastrofe

Een hele opluchting voor Herman Van Goethem, de rector va de Universiteit van Antwerpen. Hij kwam woensdagmiddag poolshoogte nemen van de situatie en vreesde aanvankelijk het ergste. ‘Hoe dan ook is de brand een catastrofe’, zei hij.

Een deel van de Stadscampus werd ontruimd. ‘Die evacuatie verliep vlot, mede omdat er gezien de vakantieperiode weinig volk aanwezig was in de gebouwen’, laat woordvoerder Peter De Meyer van de Universiteit Antwerpen weten.

Bewoners in de wijde omgeving werd gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden, ventilatie uit te schakelen en uit de rook te blijven.