Copyright Ambuland

Ambulance voor prematuurtjes vertrokken uit Assenede naar Tsjernihiv in Oekraïne

Adriaan Murre uit Assenede heeft een ambulance gebouwd die speciaal is uitgerust voor het vervoer van premature baby's. Hij bouwde die voor de premature patiëntjes van een ziekenhuis in Oekraïens oorlogsgebied. De ambulance, die eigenlijk een soort miniziekenhuis is geworden, is nu op weg naar Tsjernihiv, een stad in het noordoosten van Oekraïne.

Adriaan Murre uit Assenede verkoopt in het dagelijks leven ambulances met zijn bedrijf Ambuland. Hij kreeg de uitzonderlijke vraag van de Oekraïnse stichting "Iron Fist Chernihiv" om een ambulance te bouwen, specifiek voor het vervoer van premature baby's in oorlogsgebied. "Met de hulp van sponsors hebben we een miniziekenhuis kunnen bouwen op korte termijn."

Er is een brancard, een couveuse en een mobiele ultrasone unit voor echo's voor de baby's en voor zwangere vrouwen
Adriaan Murre

Stevige 4x4

Het voertuig is een stevige 4x4 om het oorlogsgebied veilig door te rijden. Het ziet er langs de buitenkant uit als een gewone ambulance, maar: "Het staat wel hoger op zijn wielen. Het is omgebouwd met een brancard en een couveuse. Er zijn verschillende apparaten die specifiek geschikt zijn voor premature baby's zoals een mobiele ultrasone unit waarmee echo's kunnen gemaakt worden. Die kan ook gebruikt worden voor zwangere vrouwen."

Copyright Ambuland

De man heeft samen met zijn medewerkers de ambulance op korte termijn in elkaar moeten zetten. Gisteren is het voertuig overhandigd in Assenede aan het gemeentehuis. Deze ochtend vroeg is het vertrokken richting de Poolse grens. "Van daaruit gaan ze verder naar Tsjernihiv, dat ligt in het noordoosten van Oekraïne. De stad ligt aan de grens van Rusland met Wit-Rusland, en ook aan het oosten waar nu nog heftig gevochten wordt."

Een stevige ambulance is nodig voor een veilige rit, want alle wegen en bruggen zijn er kapot
Adriaan Murre

Murre weet van de informatie die hij kreeg van het materniteitsziekenhuis in Oekraïne dat er nog geen enkel prematuur geboren baby is gestorven tijdens deze oorlogsperiode. "Maar voor heel specifieke zorgen moesten ze naar het ziekenhuis in Kiev gaan. Dat is voor hen ongeveer 2 uur rijden. Maar door alle kapotte wegen en bruggen is die rit momenteel 5 uur. Daarom is een goede en stevige ambulance heel noodzakelijk om het transport veilig te laten verlopen."

Dankzij sponsoring

Een ambulance kost makkelijk ongeveer 150.000 euro, zegt Murre. De Oekraïense stichting kon zelf bijna de helft ophalen, maar dankzij extra sponsoring en zelfs tweedehands materiaal uit Nederland, is het gelukt om deze specifieke ambulance te bouwen."We hebben uiteindelijk daardoor voor minder dan de helft van het normale budget dit voertuig kunnen afleveren", zegt Murre nog.

Copyright Ambuland

Meest gelezen