Aan het autokeuringsstation op de Brusselsesteenweg is het vaak aanschuiven. © Dirk Vertommen

Gevaarlijke verkeerstoestanden aan drukbezochte autokeuring ergeren buurtbewoners

Mechelen -

Auto’s die op de middenstrook van de Brusselsesteenweg aanschuiven, bestuurders die claxonneren en tegen het verkeer in oversteken. Buurtbewoners van het drukbezochte autokeuringsstation in Mechelen-Zuid hebben het gehad met de verkeersoverlast. Na de klachten die ze ventileerden, is er voorlopig beterschap. “Maar of dat een structurele oplossing is?” De bevoegde minister zegt daaraan te werken.

Sven Van Haezendonck

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt momenteel het kruispunt met de Abeelstraat om het veiliger te maken. Maar of daarmee alles opgelost is, betwijfelen de omwonenden. Al maanden ondervinden ze hinder van auto’s die niet op het terrein van de autokeuring kunnen parkeren.

Sinds de herinrichting van de steenweg begin vorig jaar is de capaciteit van de parking kleiner geworden. Stationeren langs de kant van de weg is niet meer mogelijk. “Dus schuiven bestuurders maar aan op de middenstrook, de hele dag door. En dan zijn er soms ook mensen die tegen het verkeer in de steenweg oversteken, draaien en claxonneren”, vertelt een buurtbewoonster.

“Moet er eerst een ongeluk gebeuren?”

Samen met haar buren heeft ze er genoeg van. “We bellen elke keer de politie, maar daar vinden ze dat natuurlijk ook niet leuk. Niemand grijpt in. Moet er eerst een ongeluk gebeuren?” De grote drukten wijten de omwonenden aan de manier van werken. “In dit keuringsstation kan je zonder afspraak terecht, terwijl je in stations in Vlaams-Brabant alleen op afspraak je auto kunt laten keuren.”

Ondertussen kwamen de klachten ook bij het stadhuis terecht. “De situatie is net nog besproken tijdens het operationeel overleg met de politie en onze dienst preventie”, zegt eerste schepen Patrick Princen (Vld-Groen-m+). Eind juni was er een overleg met de verantwoordelijke van de autokeuring. Zo is er afgesproken dat de keuring een bewakingsagent inzet op haar parking.

LEES OOK. Megaproject om knooppunten in Mechelen-Noord en -Zuid te vernieuwen: E19 schuift op

De afrit Mechelen-Zuid, het verkeer op de steenweg en de drukte aan het keuringsstation zorgen in de buurt geregeld voor verkeerschaos. © Dirk Vertommen

“Daarnaast moet een steward klanten begeleiden en informeren. Het keuringsstation zet ook meer personeel in en biedt meer mogelijkheden om een afspraak te maken. De politie zal er extra passeren om een oogje in het zeil te houden”, legt Princen uit. Ook de signalisatie werd aangepast. “Er staan inderdaad verkeerskegels en het is kalmer dan voordien”, merkt een omwonende op.

Alleen rijst in de buurt de vraag of daarmee het overlastprobleem voorgoed opgelost is. “In andere keuringsstations moet je een afspraak maken. Als je daar het kraantje sluit, draai je het natuurlijk ergens anders open”, vertelt een buur. En dat is goed te merken aan het drukbezochte keuringsstation in Mechelen-Zuid. “De betrokken keuringsorganisatie geeft via live webcams en druktebarometers op de website zo veel mogelijk informatie over piekmomenten en momenten dat het rustiger is”, zegt Lydia Peeters (Open Vld), bevoegd Vlaams minister.

“Sneller en gemakkelijker afspraak maken”

In juni kondigde de minister nog een aantal maatregelen aan die ervoor moeten zorgen dat je sneller en gemakkelijker een afspraak kan maken bij keuringsstations. Zo werd het online afsprakensysteem opengetrokken naar twee maanden en de capaciteit van callcenters werd versterkt. “De mogelijkheid om zonder afspraak voor te rijden, breidt vanaf 1 augustus uit naar alle keuringsstations.

Vanaf dit najaar wordt de groene herinneringskaart ook vroeger uitgestuurd naar bestuurders. In 2020 werd dit al eens met een week vervroegd. Bestuurders krijgen ze vijf weken vooraf, maar dat kan binnenkort nog sneller. “Begin 2023 is het de bedoeling om aanvullend op de herinneringskaart twee maanden vooraf ook een digitale melding te versturen met de vervaldatum van het keuringsbewijs”, vertelt minister Peeters. Dat zou gebeuren via ‘Mijn Burgerprofiel’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen