Het insectenhotel, noem het gerust een resort, is elf meter lang en 15 m³ groot.  ©  Patrick De Roo

Grootste insectenhotel van het land staat in Deurne: “Enorm belangrijk voor de biodiversiteit”

Deurne -

Met zijn 15 m³ staat het grootste insectenhotel van het land in Deurne, op de begraafplaats Ruggeveld. Het is omgeven door zo’n 600 m² aan bloemen, planten, struiken en bomen en moet zo de biodiversiteit ten goede komen. “We beheren onze begraafplaatsen steeds meer op een natuurlijke manier, zodat we groene oases van rust creëren in onze stad”, zegt schepen van Groen, Els van Doesburg (N-VA).

De constructie is elf meter lang en bestaat uit verschillende compartimenten met alles wat insecten nodig hebben om te nesten: bamboepijpjes, rietstengels en stro, maar ook vakken met schors, takkenbundels en dennenappels. Het moet niet alleen een schuilplaats worden voor wilde bijen, maar ook voor hommels, kevers, pissebedden, vlinders,...

De insecten spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Zo zorgen bijen en vlinders bijvoorbeeld voor de bestuiving van planten en bomen, en lieveheersbeestjes bestrijden bladluizen. De insecten zijn op hun beurt dan weer voedsel voor vogels. “Na de larven van het lieveheersbeestje die wij op de Muggenberglei inzetten tegen de bladluis, is dit het tweede initiatief om meer insecten en dus ook meer biodiversiteit naar het district te brengen”, zegt districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA).

 ©  Patrick De Roo

 ©  Patrick De Roo

 ©  Patrick De Roo

(jas)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER