©  AFP

Elon Musk wil Twitter dan toch niet kopen

Miljardair Elon Musk (51) bergt zijn plannen op om Twitter te kopen. Dat hebben zijn advocaten geschreven aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De meest controversiële overname van het jaar gaat daarmee niet door.

Wim Dehandschutter
Bron: Belga

De CEO van Tesla en SpaceX probeert al maandenlang de overname van Twitter rond te krijgen. In april had het bestuur van de berichtendienst uit San Francisco een overnamebod van 44 miljard dollar goedgekeurd, maar de financiering was niet rond.

In de brief aan de Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigt advocaat Mike Ringler Twitter ervan dat ze “hun contractuele verplichtingen niet zijn nagekomen”. Volgens hem hebben ze niet de relevante bedrijfsinformatie verstrekt. Zo heeft Musk zijn twijfels over het percentage nep- en spamaccounts op het platform. Twitter beweert dat het om 5 procent van alle profielen gaat, maar de kandidaat-overnemer beweert dat het er meer zijn.

“Twitter heeft gefaald of geweigerd om deze informatie te verstrekken”, beweert raadsman Ringler. “Soms negeerde Twitter de verzoeken van de heer Musk. Soms wezen ze het af om redenen die ongerechtvaardigd lijken. En soms beweerden ze hieraan te voldoen, terwijl de heer Musk onvolledige of onbruikbare informatie kreeg.”

Voelbaar op beurs

De aankondiging van Musk is meteen voelbaar op de beurs. Het aandeel van Twitter ging met zeven procent achteruit. Musk had in april nog 54,20 dollar per aandeel geboden. Volgens de voorwaarden van de onderhandelingen moet Musk een schadevergoeding van één miljard dollar betalen als de deal niet rond raakt. Wellicht dreigt er nu een langdurige juridische strijd tussen Musk en Twitter.

De raad van bestuur van Twitter had een dikke twee weken geleden zijn aandeelhouders unaniem aangeraden om het overnamebod van Musk goed te keuren. Kort voordien had Musk de 8.000 medewerkers van het bedrijf nog toegesproken in een virtuele speech. Zo verkondigde hij dat hij de ambitie had om het aantal gebruikers te laten groeien tot meer dan een miljard (vier keer zoveel als vandaag). Hij kondigde ook aan dat het zijn plan was om het bedrijf persoonlijk te leiden, zoals hij dat nu ook doet bij Tesla.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER