AFP or licensors

Dankzij politiezone Wetteren-Wichelen-Laarne is Vietnamese bende mensensmokkelaars opgerold

Een Vietnamese bende die vanuit Wichelen en Leuven mensen smokkelde, is opgepakt in Tsjechië. De bende smokkelde mensen uit Vietnam naar Noord-Frankrijk en uiteindelijk naar het Verenigd Koninkrijk. In Wichelen en Leuven had de bende een safehouse, een huis waar de vluchtelingen tijdelijk werden ondergebracht. 

In maart van vorig jaar heeft de politie van Wichelen een safehouse voor vluchtelingen ontdekt. Een safehouse is een huis of een hangar waar mensensmokkelaars tijdelijk vluchtelingen in onderbrengen. In dit geval ging het om Vietnamese vluchtelingen. Patrick Willocx van de Federale Gerechtelijke Politie legt uit dat de mensensmokkelaars de vluchtelingen per vliegtuig naar Hongarije brachten en van daaruit naar verschillende Europese landen. Zo kwamen ze in Wichelen en Leuven terecht. Van daar ging het naar Frankrijk waar ze in bootjes of met auto's naar het Verenigd Koninkrijk werden gesmokkeld. 

Luiers

In de safehouses verbleven de vluchtelingen soms dagen-, weken- of maandenlang. De Federale Gerechtelijke Politie vond in het safehouse in Leuven heel veel bagage die de vluchtelingen hadden moeten achterlaten. Ze vond ook luiers voor baby's, "wat erop wijst dat er ook baby's meegesmokkeld werden."

Internationaal onderzoek

De Federale Gerechtelijke Politie nam na de ontdekking van de Wichelse politie het onderzoek over en zette samen met andere landen een internationaal onderzoek op. Er bleek een grote bende achter de mensensmokkel te zitten. Na maandenlang speurwerk is het netwerk ontmanteld. Er zijn 9 verdachten opgepakt die de overtocht organiseerden. Ze zijn opgepakt in Tsjechië en zullen daar voor het gerecht komen. 

Meest gelezen