Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Kleine -maar luide- betoging tegen afschaffen abortusrecht in VS: "Verkijk je niet op lage opkomst, protest is niet weg"

In de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. is betoogd tegen het afschaffen van het recht op abortus. De opkomst was kleiner dan verwacht, een kleine 2.000 betogers liet van zich horen. Ze eisen dat de federale overheid iets doet om het abortusrecht in het hele land te herstellen. "Voor veel mensen is het arrest van het Hooggerechtshof iets wat je niet kan terugdraaien", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Maar het protest en de druk zijn er wel degelijk."

Twee weken geleden maakte het Amerikaanse Hooggerechtshof, het hoogste rechtscollege in de Verenigde Staten, een einde aan het grondwettelijke recht op abortus. Het historische arrest "Roe versus Wade" uit 1973 werd ongedaan gemaakt. Daardoor hebben alle Amerikaanse staten nu de volledige vrijheid om zelf hun abortuswetgeving op te stellen. Meerdere staten hebben al aanzienlijke verstrengingen of een volledig verbod ingevoerd.

Tegen het afschaffen van het recht op abortus komt veel kritiek. Onder andere president Joe Biden trok fel van leer en sprak over een aanval tegen het recht op privacy en het recht op de principes van vrijheid en gelijkheid. Vrouwen- en mensenrechtenorganisaties vrezen voor de medische en psychische gevolgen van abortus als die in illegale (lees: onveilige) omstandigheden wordt uitgevoerd.

Gisteren was er in de hoofdstad Washington D.C. een manifestatie bij het Witte Huis. Er waren minder deelnemers dan verwacht. "Ze waren met hooguit 2.000, maar ze waren wel luidruchtig", zegt VRT NWS-correspondent Björn Soenens. "Voor veel vrouwen lijkt het arrest van het Hooggerechtshof een gedane zaak, iets dat je niet kan terugdraaien, vandaar de minder massale opkomst. Maar het protest is er wel degelijk. Het klonk luid, en de manifestanten kwamen uit alle hoeken van het land."

"De organisatoren hebben ook allicht op een niet zo goede manier gerekruteerd, ze vroegen vrouwen of ze bereid waren om opgepakt te worden", zegt Soenens.

"Druk zetten op Congresleden"

"Verkijk je niet op het weinig zichtbaar zijn van het protest op straat. Dat lijkt alsof het gepasseerd is, maar dat is niet zo", zegt Soenens. Het protest werd georganiseerd door Women's March. Dat is de beweging achter de landelijke betogingen op de dag dat Donald Trump ingesteld werd als president in 2017. Women's March roept op tot een "summer of rage", een zomer van woede.

Het arrest van het Hooggerechtshof terugdraaien is moeilijk, maar de organisatie wil wel dat progressieve politici meer doen om het landelijke recht op abortus te herstellen. En het enige wat dat recht kan herstellen, is het invoeren van een federale wet. Ze voeren de druk op politici dan ook op met het oog op de tussentijdse parlementsverkiezingen in november.

De manifestanten uit alle hoeken van het land kondigen een "summer of rage" aan, een zomer van woede, tegen het terugdraaien van vrouwenrechten:

Videospeler inladen...

"Van New York tot Louisiana, ze bellen naar senatoren, parlementsleden, Congresleden om druk te zetten. Zij zijn het, die de wetten maken. Dat lijkt wel indruk te maken. De Democraten lijken volgens mij wel te weten dat ze dit kunnen verknoeien of net te gelde kunnen maken bij de verkiezingen. De druk zit daar", ziet Soenens.

De Democraten lijken wel te weten dat ze dit kunnen verknoeien of net te gelde kunnen maken bij de verkiezingen. De druk zit daar.

VS-correspondent Björn Soenens

Ook president Joe Biden werd aangesproken door de betogers. Hij zou volgens veel critici niet krachtig genoeg gereageerd hebben op de beslissing van het Hooggerechtshof. "De timing was slecht. Meteen na het arrest moest hij naar Europa voor de G7-top. Tot voor eergisteren was er veel kritiek dat hij te laat in actie schoot. Maar vrijdag heeft hij een presidentieel besluit getekend waarin hij bijvoorbeeld abortuspillen voor iedereen beschikbaar stelt, ook in staten die het verbieden. Anticonceptie moet ook veel betaalbaarder worden."

De beste manier om het landelijke recht op abortus te herstellen, is ook volgens Biden het aannemen van een federale wet. Willen de manifestanten dat bereiken, moeten kiezers de Democraten bij de tussentijdse parlementsverkiezingen in november een solide meerderheid geven, zegt hij.

Meest gelezen